Cutremurul a avut loc la ora 6:19, ora locală, și a avut epicentrul situat la aproximativ 87 de kilometri de Heraklion, capitala insulei Creta. Conform agenției AFP, seismul s-a produs la o adâncime de 68 de kilometri în subsolul marin, ceea ce poate reduce riscurile de distrugeri majore la suprafaţă, dar rămâne o sursă de îngrijorare pentru locuitori și autorități.
Săptămâna trecută, un cutremur de aceeaşi magnitudine a zguduit zona dintre Creta şi Santorini, fiind resimţit până la Cairo, capitala Egiptului. Acel seism a avut epicentrul la circa 100 de kilometri de țărm, în sudul Mării Egee, şi nu a provocat victime, însă a alarmat populaţia din sudul Greciei şi nordul Egiptului.
Zona insulelor Santorini și Creta, ambele destinații turistice importante, se confruntă frecvent cu activitate seismică. În lunile ianuarie și februarie, regiunea Santorini a înregistrat o intensitate seismică ieșită din comun, cu mii de cutremure care au forțat mulți locuitori să-și părăsească locuințele din cauza temerilor privind un posibil cutremur major.
Grecia este una dintre cele mai active zone seismice din Europa, situată la intersecția mai multor falii geologice în sud-estul Mării Mediterane. Cutremurele sunt evenimente frecvente, dar nu toate sunt suficient de puternice pentru a cauza pagube majore.
Potrivit News.ro, ultimul seism soldat cu pierderi de vieți omenești în arhipelagul elen a avut loc în octombrie 2020, pe insula Samos. Atunci, un cutremur cu magnitudinea 7 a lovit zona dintre Grecia și Turcia, provocând moartea a două persoane pe insulă și a peste 100 de oameni în orașul turc Izmir, situat pe coasta Mării Egee.
Deocamdată, autoritățile grecești nu au raportat victime sau pagube semnificative în urma seismului de joi dimineață.