- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cutremur pe piața petrolului. Planul Chinei prăbușește prețurile!

12 Nov, 08:59 • Bugiu ⁠Ana Maria
Prețurile petrolului au scăzut cu peste 2% după ce planul economic al Chinei a dezamăgit investitorii. În plus, așteptările privind o creștere a producției în 2025 au pus presiune suplimentară asupra pieței.
Cutremur pe piața petrolului. Planul Chinei prăbușește prețurile!

Prețurile petrolului au suferit o scădere de peste 2%, pe fondul reacțiilor investitorilor dezamăgiți de cel mai recent plan economic al Chinei, țară care reprezintă al doilea cel mai mare consumator de petrol la nivel global. Contractele futures pentru petrolul Brent au înregistrat o scădere de 1,99 USD, sau aproximativ 2,69%, stabilindu-se la 71,88 USD pe baril, potrivit știripesurse.ro.

În același timp, prețul petrolului american West Texas Intermediate (WTI) a coborât cu 3%, ajungând la 68,27 USD pe baril. Pe lângă nemulțumirile legate de măsurile Chinei, pe piață s-a resimțit și impactul anticipațiilor privind o creștere a producției de petrol în 2025.

Te-ar mai putea interesa și: Prețul petrolului scade cu 5%, în urma diminuării pericolelor unui război mai larg din Orientul Mijlociu

foto: petrol

Cutremur pe piața petrolului. Planul Chinei prăbușește prețurile!

Un alt factor care influențează prețurile este situația politică din Statele Unite, unde recenta victorie electorală a lui Donald Trump ar putea aduce noi direcții pe piața energetică. Analistul Phil Flynn de la Price Futures Group a spus că promisiunile lui Trump de a crește extracția de petrol au dus la scăderea interesului pentru pozițiile de tip long pe piață, în condițiile în care o eventuală expansiune a producției americane ar putea contribui la un surplus de ofertă.

Totodată, dolarul american puternic presează prețurile mărfurilor, fiind o provocare pentru investitorii din afara Statelor Unite, care suportă costuri mai mari pentru mărfurile cotate în dolari.

În China, datele recente indică o creștere mai lentă a inflației la consum, iar prețurile de producție au continuat să scadă, în ciuda intensificării măsurilor de stimulare economică. Analistul Achilleas Georgolopoulos de la XM a avertizat că ritmul economic al Chinei rămâne negativ, iar deflația ar putea deveni o problemă pe termen lung, ceea ce afectează cererea și scade optimismul investitorilor față de recuperarea economică a Chinei.

Potrivit unei analize emise de Bank of America Securities, se anticipează o creștere a ofertei de petrol din afara OPEC, estimată la 1,4 milioane de barili pe zi în 2025 și la încă 900.000 de barili pe zi în 2026. Pe lângă provocările actuale, piața petrolului ar putea fi marcată de o volatilitate accentuată, în funcție de evoluția, atât a cererii, cât și a ofertei globale.

Te-ar mai putea interesa și: OPEC+ amână cu o lună o creştere a producţiei de petrol care era planificată în decembrie

Urmărește Daily Business pe Google News