- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Dacia domină piața auto europeană. Un model produs la Mioveni, peste giganții din domeniu în primele patru luni din 2024

27 May, 16:10 • Adrian Popovici
Dacia Sandero a fost cea mai bine vândută mașină din Europa în primele 4 luni din 2024. Statisitcile arată că uzina de la Mioveni a vândut aproape 100.000 de unități în acest interval de timp.

În primele patru luni din 2024, Dacia Sandero a înregistrat un succes remarcabil pe piața europeană, ajungând foarte aproape de pragul de 100.000 de unități vândute. Conform raportului Dataforce, Sandero a reușit să reprezinte 97.021 unități, o creștere de 23,3% față de aceeași perioadă din 2023. Acest rezultat impresionant plasează modelul produs la Mioveni pe prima poziție în clasamentul înmatriculărilor auto din Europa, depășind cu mult Volkswagen Golf, care a fost înmatriculat în 85.781 de unități, notează Economica.

Trebuie precizat că modelul Dacia Sandero este produs Maroc și România, devenind un produs important din oferta grupului Renault. În clasamentul vânzărilor europene, Sandero este urmată de Volkswagen Golf și Peugeot 2008, acesta din urmă înregistrând 75.249 de unități vândute. De asemenea, în top 10 al celor mai vândute modele pe piața din Europa se regăsesc Renault Clio, Skoda Octavia, Citroen C3, Volkswagen T-Roc, Tesla Model Y, Toyota Yaris Cross și Toyota Yaris.

Te-ar putea interesa și: Probleme tehnice fără precedent la Dacia. Sunt chemate în service mai multe modele Sandero și Jogger

Dacia, prezentă în top cu mai multe modele

Pe lângă succesul modelului obținut de Sandero, alte modele produse ale uzinei de la Mioveni se află în topul vânzărilor. Dacia Duster, un SUV de segment B asamblat la Mioveni, se confruntă cu un ușor recul datorat schimbării de generații. Cu o a treia generație a modelului Duster așteptată să fie livrată clienților din această toamnă, versiunea actuală a înregistrat o scădere de 3,7%, cu 56.143 de unități vândute. În ciuda acestui pas înapoi, Duster rămâne un model popular și apreciat în Europa.

În ceea ce privește alte modele de succes, Ford Puma, produs la uzina din Craiova, ocupă locul 13 în clasamentul vânzărilor, cu 58.817 unități vândute, ceea ce reprezintă o creștere de 27,5%. Această performanță plasează Ford Puma foarte aproape de top 10, alături de modelele Dacia Sandero și Dacia Duster, demonstrând astfel competitivitatea și atractivitatea vehiculelor de clasă B produse în România.

După cum arată datele Dacia Sandero se impune ca lider al pieței auto din Europa pentru primele patru luni ale anului 2024. Cu toate acestea, trebuie subliniat și faptul că datele din aceste statistici arată că România, prin fabricile de la Mioveni și de la Craiova, a reușit să pună pe piața europeană peste 200.000 de vehicule care au fost înmatriculate.

Citește și: Cât costă noul Dacia Duster, în funcţie de dotări, în România, comparativ cu principalele pieţe europene