- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Dispar bancomatele. Locul în care retragerile de numerar ajung istorie!

20 May, 14:02 • Bumbeneci Diana
A fost anunțată prima țară în care dispar din bancomate. Motivul pentru care s-a luat o astfel de decizie.
Dispar bancomatele. Locul în care retragerile de numerar ajung istorie!

Numărul bancomatelor din Germania este într-o continuă descreștere, reflectând schimbările din industria financiară și preferințele fluctuante ale clienților, potrivit Băncilor de Economii din Germania și Asociației Giro. Într-o eră în care tehnologia digitală și plata electronică domină tot mai mult peisajul financiar, Germania se confruntă cu o scădere semnificativă a numărului de bancomate în ultimii ani. Datele furnizate de Băncile de Economii Germane și Asociația Giro Agenției de Presă Germane dezvăluie o tendință descrescătoare în ceea ce privește accesul la numerar prin intermediul bancomatelor.

Dispar bancomatele

La sfârșitul anului 2023, numărul bancomatelor operaționale la nivel național era de 21.000, în scădere față de 25.500 în 2018. Această tendință descrescătoare este evidentă și în cazul bancomatelor deținute de Volksbank și Raiffeisen Bank, care au scăzut de la aproximativ 18.100 în 2018 la aproape 14.700 în anul precedent. Reprezentanții Băncilor de Economii din Germania și ai Asociației Giro au indicat că, începând cu anul 2016, numărul de retrageri de numerar de la bancomatele acestora a înregistrat o scădere. În ciuda acestei reduceri, ei au observat o creștere a sumei medii retrase la fiecare tranzacție. Cu toate acestea, din motive de siguranță, aceștia au menționat că nu pot oferi detalii precise referitoare la cantitățile de numerar disponibile în bancomate.

bancomat
bancomat

Citește și: Anunțul momentului pentru românii care au aceste carduri! Klaus Iohannis a promulgat legea

„Din motive de siguranță, nu putem oferi detalii mai precise care să indice cantitățile de umplere ale bancomatelor”, au declarat reprezentanții Băncilor de Economii din Germania și ai Asociației Giro.

Numărul total al bancomatelor din Germania în 2023, conform datelor furnizate de Volksbank și Raiffeisen Bank, era de aproximativ 51.800. Deși această cifră este semnificativ mai mică decât recordul din 2015, când existau aproximativ 61.100 de bancomate, reprezintă totuși o creștere semnificativă față de numărul din anii 1990. Această scădere în ultimii ani poate fi atribuită mai multor factori, inclusiv schimbărilor în comportamentul consumatorilor și avansului tehnologic.

O altă tendință este creșterea popularității retragerii de numerar în supermarketuri și alte magazine. Retailerii, precum Rewe și Edeka, dar și farmaciile DM și Rossmann, oferă acum acest serviciu clienților lor. În 2019, suma totală retrasă în acest mod a fost de 2,23 miliarde de euro, iar în 2023 a ajuns la peste 12,3 miliarde de euro. Acest lucru indică o schimbare în comportamentul consumatorilor și o adaptare la noile opțiuni de plată disponibile.

Așadar, scăderea numărului de bancomate din Germania reflectă evoluția tehnologică și schimbările în preferințele de plată ale consumatorilor. Pe măsură ce plățile electronice devin tot mai populare, nevoia de numerar scade, determinând o ajustare a infrastructurii bancare. Totuși, chiar și în acest context de schimbare, accesul la numerar rămâne important, iar alternativele de retragere din supermarketuri și alte locații comerciale oferă o soluție flexibilă și convenabilă pentru clienți.

Poți citi azi și: Pensie de 6.400 de lei pentru o categorie de români. Iată cine va primi suma aceasta după recalculare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult