- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Dobânzile în creștere sunt aproape de final! Deciziile Rezervei Federale americane ar putea opri cel mai agresiv ciclu global din punct de vedere economic

11 Apr, 10:13 • Lupu Alexandra
Viitorul dobânzilor și al situației economice depinde de Rezerva Federală americană. Iată care sunt perspectivele următoarei perioade.
Dobânzile în creștere sunt aproape de final! Deciziile Rezervei Federale americane ar putea opri cel mai agresiv ciclu global din punct de vedere economic

Primele informații arată că cele mai multe dintre băncile centrale ale lumii sunt cu un pas mai aproape de vârful dobânzilor crescute. Acest lucru înseamnă că vine pauza de dinaintea discuțiilor despre relaxarea politicilor monetare, scrie zf.ro.

Ce se va întâmpla cu dobânzile în creștere

Având în vedere că băncile centrale ale lumii sunt aproape de vârful dobânzilor, unele dintre ele ajungând deja în acest punct, înseamnă că urmează să vină pauza de dinainte discuțiilor despre relaxarea politicilor monetare. Așadar, orice repaus luat de Rezerva Federală americană după încă o creștere de dobândă în luna mai ar putea stabiliza ideea că se va opri cel mai agresiv ciclu global din ultimele decenii. Primele semne arată că avansul economic este încetinit de dobânzile ridicate, și de asemenea, efectele tensiunilor din piața financiară persistă.

Citește și: Topul celor mai bune dobânzi bancare la depozitele în lei. Care este cea mai avantajoasă bancă

Majorările efectuate de Banca Centrală Europeană și omologii regionali ar putea exista și în continuare, chiar mai mult timp. În aceeași ordine de idei, condițiile restrictive s-ar putea menține la același nivel, dar o schimbare în ceea ce privește politica monetară din SUA și viteza acesteia este un semn important pentru egalii de la nivel mondial.

Dobânzi
Dobânzi

Brazilia și Indonezia ar putea cunoaște o tendință către reducerea dobânzilor încă din acest an. Bloomberg estimează că cel puțin 20 din 23 bănci centrale pe care le monitorizează vor micșora costurile creditării în 2024. Conform unui indicator calculat de Boomberg Economics, vârful global al dobânzilor va fi de 6% în trimestrul trei. Așadar, până la finalul anului, acesta va ajunge la 4.9%.

Băncile centrale au fost lovite de forțele potrivnice încă de la începutul acestui an. Evitarea recensiunii de către Europa, redeschiderea mai rapidă a Chinei și disponibilitatea redusă a forței de muncă în SUA sunt câteva dintre evenimentele care pledează pentru rate mai mari. Pe de altă parte, prăbușirea Silicon Valley Bank și Credit Suisse sunt aspectele care trag în direcția opusă. Până la ora actuală, există semnale limitate ale unei crize bancare mai amplă, iar argumentele pentru înăsprire sunt cele care iau avans și ar putea ieși în câștig.

„Nivelurile de vârf ale dobânzilor se văd la orizont, dar nu am ajuns acolo”, este afirmația economistului șef la Bloomberg Economics, Tom Orlik.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Încă o pierdere cauzată de majorarea dobânzilor și a războiului din Ucraina. Economia globală este la pământ!