- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Drumul către Grecia este acum mai scurt! Cel mai lung tunel de autostradă din Bulgaria a fost finalizat

22 Feb, 17:40 • Fundeanu Madalina
Turiștii care aleg să călătorească cu mașina spre Grecia vor putea ajunge mai rapid la destinație. Tunelul de autostradă care conectează Bulgaria de Grecia a fost finalizat.
Drumul către Grecia este acum mai scurt! Cel mai lung tunel de autostradă din Bulgaria a fost finalizat

Românii şi turiștii care aleg să călătorească cu mașina spre Grecia vor putea ajunge mai rapid și mai ușor în vacanță. Tunelul de autostradă Jeleznița, care conectează Bulgaria de Grecia, a fost finalizat şi dat în folosinţă, conform informațiilor prezentate de Antena 3 CNN.

Tunelul de autostradă care conectează Bulgaria de Grecia a fost finalizat

Autoritățile din Bulgaria au inaugurat şi au dat în folosință un tunel de autostradă denumit Jeleznița, considerat ca fiind cel mai lung tunel rutier de acest tip construit din ţară.

Construit începând cu 2019 la granița cu Grecia, de-a lungul râului Struma, tunelul Jeleznița face parte din autostrada „Struma” A3/E79 şi are o lungime de 2 kilometri.

Acesta are o facilitate unică, cu toate sistemele moderne de protecție și management inteligent al traficului”, a anunțat recent ministrul Dezvoltării regionale și lucrărilor publice din Bulgaria, Andrey Tsekov.

Te-ar mai putea interesa și: Se construiește o nouă autostradă în România. Sorin Grindeanu: „documentul a fost avizat”

Tunel Bulgaria spre Grecia
Tunel Bulgaria spre Grecia

Jeleznița are două tuburi separate pentru circulație și este echipat cu toate sistemele de siguranță printre care iluminat energetic eficient, ventilație, supraveghere video, alarmare în caz de incendiu, sistem inteligent de gestionare a traficului, cabine SOS de urgență, sistem electronic de control al accesului, etc.

Conform autorităților, tunelul a fost construit folosind o metodă modernă austriacă, ceea ce înseamnă că pentru fiecare tub a fost săpat aproximativ un metru și jumătate pe zi și imediat după aceea a fost construit învelișul primar al structurii cu elemente de fixare, beton pulverizat și ancore.

Construcția a început în anul 2019 și a costat 215,4 milioane de leva, fără TVA. Proiectul este cofinanțat de Fondul de Coeziune al Uniunii Europene și de bugetul național.

Odată cu tunelul rutier au mai fost dați în folosință şi ultimii 5 kilometri de autostradă rămași nefinalizați pe traseul drumului de mare viteză în lungime de 180 de kilometri care leagă capitala Sofia de vama Kulata – Promachonas.

Acum, distanța între Sofia și vama cu Grecia poate fi parcursă într-un timp mai scurt. Vestea îi va bucura mai ales pe zecile de mii de turişti care își petrec concediile în Grecia şi folosesc des autostrada bulgărească A3/E79 în sezonul estival.

Vezi și: Comuna din România care atrage ca un magnet turiștii din toate colțurile țării! Parcă ar fi desprinsă din basme, nu degeba este în Top 5 destinații turistice de la noi