- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

După o scădere de 16,5%, până la 292,3 milioane unităţi în 2022, piaţa mondială de calculatoare personale va reveni pe creştere până la finele lui 2023, estimează specialiștii

11 Jan, 19:21 • Gabriela Andreescu
Piaţa mondială de calculatoare personale ar urma să revină pe creştere la finele lui 2023, potrivit estimărilor firmelor de cercetare IDC şi Canalys. Cele două firme de specialitate consideră că un nou ciclu de îmbunătăţire a sistemelor va accelera creşterea pieţei de PC-uri și în anul 2024.
După o scădere de 16,5%, până la 292,3 milioane unităţi în 2022, piaţa mondială de calculatoare personale va reveni pe creştere până la finele lui 2023, estimează specialiștii

Până în prezent, consumatorii afectaţi de inflaţie şi recesiune au amânat trecerea la un calculator personal mai performant, însă acest lucru va fi împins pentru ultima parte a anului, ceea ce va declanşa o creştere a pieţei de calculatoare, susţin cele două firme de cercetare, scrie G4Media.

Care sunt factorii care vor impulsiona creșterea pieței de calculatoare și cum se descurcă principalii producători

„Segmentul comercial are mai multe motoare de creştere, inclusiv apropierea momentului când nu va mai fi oferit suport Windows 10 şi debutul unui nou ciclu de înlocuire”, susţin analiştii de la IDC.

La rândul său, analistul Canalys, Ishan Dutt, consideră că revenirea pieţei de PC-uri va fi susţinută şi de creşterea cererii din partea sectorului de educaţie din marile pieţe, în condiţiile în care sistemele achiziţionate în timpul pandemiei se vor apropia de finalul ciclului lor de viaţă.

Piaţa mondială de calculatoare personale va reveni pe creştere până la finele lui 2023
Piaţa mondială de calculatoare personale va reveni pe creştere până la finele lui 2023

Citește și: Românii cer recunoașterea ca minoritate națională în Italia. Dacă li se aprobă, comunitatea ar putea avea acces direct la fondurile de Stat Italiene

„Ne aşteptăm ca achiziţiile amânate să înceapă să impulsioneze piaţa la finele lui 2023, iar momentul de creştere se va accelera în 2024”,spune Ishan Dutt.

Firma de cercetare IDC estimează că livrările de PC-uri au scăzut cu 16,5%, până la 292,3 milioane unităţi în 2022, în condiţiile în care în ultimele trei luni ale anului trecut livrările au scăzut cu 28,1%., mai scrie sursa citată.

În topul principalilor producători de calculatoare personale, livrările HP au scăzut cu aproape 25% anul trecut, pe locurile următoare situându-se Lenovo Group şi Dell Technologies. IDC susţine că Apple Inc a fost singurul mare producător de PC-uri care şi-a majorat livrările în 2022.

Piața de PC-uri și notebook-uri a fost afectată de politica de lockdown dusă de către China în Q2 2022 (1 aprilie 2022 – 31 iunie 2022). În statistica oferită de către Canalys se vorbește de o scădere de 15% față de aceeași perioadă din 2021.

Citește și: Românii vor putea să își cumpere vechime în muncă până în 2026, dacă un nou proiect de lege va fi aprobat de Parlament

Tags:
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult