- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Energia eoliană, tot mai importantă pentru Europa. Deși în 2023 am avut o producție record, încă nu am atins țintele stabilite de UE

12 Jan, 19:44 • Adrian Popovici
Deși producția de energie eoliană a ajuns la un nivel record în 2023, încă nu se apropie de țintele stabilite de Comisia Europeană. Astfel, parcurile eoliene ar trebui să ajungă în următorii ani la o producție de 37 GW anual, depășind cu mult cei 19 GW din prezent.
Energia eoliană, tot mai importantă pentru Europa. Deși în 2023 am avut o producție record, încă nu am atins țintele stabilite de UE

Energia eoliană a fost unul dintre domeniile în care Uniunea Europeană a făcut pași importanți în 2023, turbinele eoliene reușind să producă o cantitate record de 17 gigawați. Cu toate acestea, aceste cifre sunt insuficiente pentru ca spațiul comunitar să-și atingă obiectivele stabilite în ceea ce privește energia regenerabilă. Experții de la Bruxelles citați de Reuters transmit că mai trebuie încă 37 de GW pentru atinge țintele fixate în anii anteriori.

Sectorul de energie eoliană din Europa a întâmpinat dificultăți în ultimii ani din cauza unor factori precum inflația în creștere, concurența sporită și blocajele în obținerea de autorizații pentru proiecte. Din fericire, după cum explică experții din domeniu, lucrurile s-au îmbunătățit simțitor în ultimul an.

„Lucrurile au fost într-adevăr foarte proaste în ceea ce privește autorizare. Acum se îmbunătățesc în mod semnificativ”, a declarat Reuters Giles Dickson, directorul executiv al WindEurope, citând noile reguli ale UE pentru reducerea timpilor de așteptare a autorizațiilor pentru energia eoliană.

„Acest lucru ne bucură acum că îmbunătățirea pe care am început să o vedem anul trecut va fi susținută, că ne putem aștepta la o creștere în ceea ce privește energia eoliană”, a mai adăugat acesta.

Energia eoliană
Energia eoliană

Te-ar putea interesa și: Producție record de energie eoliană în România. Peste 2.000 de MW de electricitate au fost exportați într-o singură noapte

Uniunea Europeană crește tot mai mult producția de energie eoliană

Energia eoliană a reprezentat 19% din consumul de energie electrică al Uniunii Europe. În total, statisticile oficiale indică faptul că 44% din energia electrică folosită în blocul comunitar în cursul anului trecut a provenit din surse regenerabile.

„UE se angajează să rămână lider mondial în domeniul surselor regenerabile de energie. Energia eoliană a jucat un rol important în acest succes și va fi esențială pentru atingerea obiectivelor UE privind energia din surse regenerabile și pentru ca UE să devină neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050”, se arată pe site-ul Comisiei Europene.

Pe  24 octombrie 2023, Comisia Europeană a propus 2 inițiative privind energia eoliană, menționate ca un pachet care vizează accelerarea fabricării și implementării de energie eoliană pe teritoriul comunității.

Energia eoliană are, de asemenea, o contribuție semnificativă la finanțele UE, stimulând creșterea economică și creând locuri de muncă durabile pe termen lung. Potrivit Wind Europe, aceasta a asigurat între 240,000 și 300,000 de locuri de muncă în 2020, dintre care aproximativ 62,000 erau în industria eoliană offshore.

Citește și: Producția globală de energie regenerabilă a crescut într-un ritm record în 2023. China, principalul furnizor de panouri fotovoltaice