Alejandro Mayorkas, secretarul pentru Securitate Internă al SUA, a fost figura-cheie în includerea României în Programul Visa Waiver, eliminând necesitatea vizelor pentru românii care călătoresc în Statele Unite. Legătura sa cu România este una profund personală: mama sa, Janine, o evreică româncă, a fugit din țară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, găsind refugiu în Cuba, iar mai târziu în SUA. Crescut într-o familie în care limba română era vorbită zilnic, Mayorkas a păstrat o conexiune specială cu originile sale, potrivit Antena 3 CNN.
„Mama mea și familia ei au fugit din România din cauza regimului nazist, iar acest lucru m-a învățat să apreciez în mod profund libertatea și democrația pe care le trăim astăzi. Mândria pe care o simțim cu toții față de aceste valori este ceea ce ne motivează să continuăm să luptăm pentru protejarea lor”, a spus Alejandro Mayorkas într-un interviu, acordat emisiunii „Face the Nation” de la CBS News.
Te-ar mai putea interesa și: Românii vor putea călători în SUA fără vize! Anunț de ultimă oră făcut de Ambasada României în Statele Unite ale Americii
foto: Alejandro Mayorkas
Într-un discurs emoționant susținut de 1 decembrie, acesta a povestit despre „cel mai frumos cadou” primit vreodată: o copie a certificatului de naștere al bunicului său din România, oferită de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, și fostul ministru de Externe. Certificatul, pe care l-a înrămat și l-a dăruit fratelui său mai mic, i-a reamintit de legătura unică pe care familia sa o are cu România.
„Am primit de la Andrei (n.r. – Andrei Muraru) și pe atunci ministrul de Externe al României, cel mai frumos cadou pe care l-am primit în cei 22 de ani de administrație. Am primit o copie a certificatului de naștere al bunicului meu din orașul în care s-a născut. Am înrămat-o și i-am dăruit-o fratelui meu mai mic care a avut o relație unică și specială cu bunicul nostru”, a povestit secretarul pentru Securitate internă a SUA.
În timpul unei întâlniri oficiale, fostul ministru de Externe al României l-a întrebat dacă știe să vorbească românește. Cu umor, Mayorkas a mărturisit că, deși a crescut într-o casă în care limba română era prezentă, cele mai frecvente cuvinte auzite de la mama sa au fost „te iubesc”. A încheiat discursul adresându-se românilor cu aceste cuvinte, ca un simbol al prieteniei și parteneriatului dintre cele două țări.
„A fost o întâlnire foarte importantă pe care ambasadorul și cu mine am avut-o cu ministrul de Externe de atunci pentru că, într-adevăr, discutam pentru prima dată în persoană despre importanța obținerii aderării României la Programul Visa Waiver, un lucru la care noi toți suntem foarte, foarte dedicați. Acea întâlnire, și am să vă las cu acest gând, acea întâlnire a avut un moment foarte, foarte dificil.
Și asta pentru că ministrul de Externe m-a întrebat dacă am crescut într-o casă în care se vorbea româna. Și, într-adevăr, am crescut așa. Mama mea vorbea cu tatăl ei și cu mama ei în limba română, limba lor maternă. Și m-a întrebat, din păcate, dacă vorbesc vreun pic româna. Și am simțit că nu-l cunosc suficient de bine pentru a împărtăși cuvintele pe care le-am învățat, pentru că erau cuvintele pe care le auzeam cel mai des de la mama mea, Janine. Și vă las cu aceste cuvinte ca un simbol al prieteniei și al parteneriatului și al unui viitor mai bun pentru noi toți. Te iubesc”, a spus Alejandro Mayorkas.
Cariera lui Alejandro Mayorkas este marcată de realizări importante în domeniul securității interne și al imigrației. Înainte de a prelua conducerea Departamentului pentru Securitate Internă al SUA în 2021, a ocupat funcții-cheie, precum cea de director al Serviciilor de Cetățenie și Imigrație (USCIS) și Secretar Adjunct al DHS în administrația Obama. Munca sa s-a concentrat pe promovarea drepturilor imigranților, întărirea securității naționale și construirea unor relații bilaterale solide.
Decizia istorică de a include România în Programul Visa Waiver reflectă atât angajamentul său profesional, cât și respectul față de rădăcinile sale românești. Prin eliminarea vizelor, Mayorkas deschide noi oportunități pentru relațiile dintre cele două țări, consolidând legături mai puternice și un viitor comun mai strâns.
Te-ar mai putea interesa și: Românii care vor să rămână ilegal în SUA după eliminarea vizelor riscă pedepse severe! Ce consecințe îi așteaptă