- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Europa risipește 67 de miliarde de euro. Cum ar putea să îi economisească și de ce nu o face

22 Feb, 20:49 • Polojan Tudor
Europenii pierd anual miliarde de euro deși ar putea să evite acest lucru. Anumite sectoare risipesc căldură, ducând la cheltuieli în plus.
Europa risipește 67 de miliarde de euro. Cum ar putea să îi economisească și de ce nu o face

Captarea şi reutilizarea surplusului de căldură pe care sectorul industrial şi sistemele de transport din Europa îl risipesc ar permite consumatorilor europeni să economisească mai mult de 67 de miliarde de euro pe an,se arată într-o estimare făcută în cursul zilei de miercuri de o companie de inginerie din Danemarca, scrie digi24.ro citat de Bloomberg.

Conform analizei firmei Danfoss A/S, surplusul de căldură care este generat în fiecare an de către uzinele, supermarketurile, facilităţile de tratare a apelor reziduale, centrele de date şi reţelele de metrou se ridică la 2.860 de Terawaţi-oră (TWh). Cifra este egală cu cererea totală de căldură şi apă caldă venită din partea sectoarelor rezidenţial şi serviciilor din Uniunea Europeană. Directorul firmei spune că aceasta este cea mai mare sursă de energie neutilizată din toată lumea.

„Îmbunătăţirea eficienţei energetice este considerată esenţială pentru blocul comunitar în următorii ani pentru ca acesta să îşi pună la punct o reţea energetică mai sigură şi mai verde. Utilizarea căldurii irosite ar ajuta la tranziţia spre neutralitatea climatică deoarece procesul nu necesită arderea de petrol, gaze naturale sau cărbune.” a subliniat Kim Fausing, director Danfoss.

Acesta mai spune că nu este vorba de o energie ce necesită produsă, ci este o energie pe care ar trebui să o refolosim. Cu tehnologia pe care o avem în momentul actual, acest lucru nu este deloc imposibil.

Mai citește și: Se lărgesc autostrăzile din România. Iată care sunt tronsoanele care intră în lucrări

 

Europa risipește 67 de miliarde de euro. Cum ar putea să îi economisească și de ce nu o face / sursa foto: playtech.ro
Europa risipește 67 de miliarde de euro. Cum ar putea să îi economisească și de ce nu o face / sursa foto: playtech.ro

Cum se irosesc cele mai multe miliarde

Utilizarea surplusului de căldură, conform calculelor Danfoss, alături de alte eforturi menite ajungerii la neutralitate climatică, ar conduce către economisirea a 67.4 miliarde de euro anual până în anul 2050. La oraș, surplusul de căldură se poate transfera către rețele de termoficare în vederea încălzirii clădirilor.

În Germania, de exemplu, în orașul Essen, 50 de facilități produc atât de multă energie care se irosește încât reutilizarea acesteia ar putea acoperi necesarul de căldură pentru jumătate din locuințele orașului, economisind miliarde. Un caz mai special este în Țările de Jos, unde surplusul ar fi mai mare decât toată cererea la nivel național.

În Suedia, în Stockholm, aproximativ 90 % dintre clădirile orașului sunt legate la rețeaua centrală de încălzire și răcire. Acest lucru indică faptul că rețelele de termoficare la nivel districtual fac parte din planificarea urbană din întregul continent.Germania a elaborat un proiect de lege care obligă centrele de date să reutilizeze 30% din surplusul de căldură.

Te-ar mai putea interesa și: Românii pot beneficia de 50% reducere la serviciile DIGI! Oferta mai este valabilă doar câteva zile

Urmărește Daily Business pe Google News
Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult