- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Europa se înarmează! Olanda va cheltui până la 3.5 miliarde de euro pentru achiziții militare! Ce echipamente vor cumpara

19 Oct, 15:15 • Cornel Ghimeșan
Ministerul Apărării din Țările de Jos a anunțat că Olanda va investii aproximativ 3,5 miliarde de euro pentru un sistem de sistem de artilerie cu rachete și 10 tunuri obuzier.
Europa se înarmează! Olanda va cheltui până la 3.5 miliarde de euro pentru achiziții militare! Ce echipamente vor cumpara

În contextul geopolitic tensionat, majoritatea șărilor au început să își pună o întrebare foarte importantă: „Suntem pregătiți pentru un eventual război?”. De la invazia Rusiei în Ucraina lumea a început să conștientizeze că poate este necesar un „update” al echipamentelor pe care diversele armate le dețin. Cazul Rusiei a fosr extrem de relevant pentru a arăta cât de importantă este pe front utilizarea unor echipamente moderne.

Alte articole: „Doctorul Apocalipsă” ne avertizează că Al Treilea Război Mondial este la o aruncătură de băț. „În 5 ani va avea loc o confruntare SUA-China”

În acest context, Guvernul olandez a decis că va investi până la 3,5 miliarde de euro (3,44 miliarde de dolari) în achiziții militare, a anunțat Ministerul Apărării, într-o schimbare de politică în urma invaziei Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.

Guvernul olandez își propune să investească în armată

Europa se înarmează! Olanda va cheltui până la 3.5 miliarde de euro pentru achiziții militare! Ce echipamente vor cumpara
Europa se înarmează! Olanda va cheltui până la 3.5 miliarde de euro pentru achiziții militare! Ce echipamente vor cumpara

După o perioadă lungă în care investițiile au lipsit, armata olandeză va achiziționa între 2023 și 2026 un sistem de artilerie cu rachete și 10 tunuri obuzier pentru o sumă de până la 1 miliard de euro. De asemenea, Țările de Jos vor achiziționa un sistem mobil de apărare aeriană pentru până la 2,5 miliarde de euro, a scris ministrul adjunct al apărării, Christophe van der Maat, într-o scrisoare adresată parlamentului.

„Războiul de pe continentul european subliniază necesitatea de a putea acționa în toate părțile spectrului de violență”, a spus el.

Olanda nu a mai avut artilerie cu rachete din 2004, când reducerile din bugetul apărării au dus la vânzarea sistemului către Finlanda. Noul sistem mobil de apărare antiaeriană este menit să îmbunătățească apărarea împotriva amenințărilor din partea elicopterelor, avioanelor, dronelor și rachetelor de croazieră inamice, a declarat Van der Maat.

Guvernul olandez a declarat în iunie că va investi mai mult în armată, astfel încât bugetul său de apărare să atingă ținta NATO de minimum 2% din PIB. În îndeplinirea acestui obiectiv, cheltuielile olandeze vor fi de 2,03% în 2024 și de 2,01% în 2025.

Și Polonia se aliniază la acest trend, dat fiind că urmează să cumpere sisteme de artilerie cu rachete din Coreea de Sud.

Au fost semnate contracte-cadru privind achiziţionarea şi producerea de material militar de concepţie sud-coreeană, care vizează o mie de tancuri de luptă K2, circa 650 de obuziere K9 şi 48 de avioane FA-50. Valoarea contractelor nu a fost precizată, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, după semnarea contractelor cu reprezentanţi ai companiilor Korea Aerospace Industries şi Hyundai.

„Timpul ne presează. Trebuie să echipăm armata poloneză”, a adăugat ministrul Blaszczak.

Potrivit Ministerului Apărării de la Varşovia, primele exemplare de FA-50 vor fi livrate Poloniei începând de anul viitor. Aparatele de zbor sud-coreene ar urma să înlocuiască avioanele MiG-29 de concepţie sovietică, încă folosite de armata poloneză, alături de avioanele F-16 şi, în curând, F-35, de fabricaţie americană, deja comandate de Varşovia.

Citește și: Nicio șansă să scăpăm de Rusia! „Peste tot sunt plasați bani rusești, bani negri, obținuți din afacerile cu statul și regimul de la Kremlin.”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult