- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Fabulos! Spania introduce „Concediul Menstrual”. Prin intermediul proiectului se dorește și încurajarea avorturilor la spitalele de stat

16 Dec, 09:44 • Stefan Simion
Anunț important din Spania. Deputații au adoptat un proiect de lege care ar putea introduce „Concediul Menstrual". Statul european ar fi unul dintre primele din lume în care s-a votat un astfel de proiect. 
Fabulos! Spania introduce „Concediul Menstrual. Prin intermediul proiectului se dorește și încurajarea avorturilor la spitalele de stat

Textul de lege, destul de controversat, a fost adoptat cu 190 de voturi „pentru” și 154 „împotrivă”, scrie presa internațională. De asemenea, au fost confirmate 5 abțineri. Camera decizională este Senatul. Feministele din Parlament se așteaptă la o victorie „en fanfare”.

„Această legislatură este o legislatură cu victorii feministe”, a jubilat ministrul spaniol pentru Egalitate de Șanse, Irene Montero, reprezentant al partidului de extremă stângă Podemos.

„Recunoaștem sănătatea menstruală ca făcând parte din dreptul la sănătate și combatem stigmatizarea și tăcerea”, a adăugat oficialul spaniol.

 

Controverse cu privire la proiectul „Concediul Menstrual”

 

Una dintre părțile bizare ale proiectului de lege se referă a faptul că durata concediului medical care ar putea fi acordat femeilor ce se confruntă cu menstruații dureroase nu a fost precizată.

O altă parte care stârnește îngrijorare se referă la reticența cu care ar putea trata unii angajatori femeile. Poziția aparține sindicatului UGT, unul dintre cele mai mari din Spania.

Totuși, dacă textul va fi adoptat definitiv, Spania va deveni prima ţară din Europa şi una dintre puţinele ţări din lume care integrează această măsură în legislaţia sa, alături de Japonia, Indonezia sau Zambia.

 

Proiectul „Concediul Menstrual” este mult mai amplu. Guvernul Sanchez promovează contracepția, avorturile la stat și „identitatea de gen”

 

Proiectul „concediului menstrual” face parte din cadrul unui pachet mai amplu, care încurajează accestul mai facil al femeilor la avort, în spitalele publice. În cadru aceluiași proiect se dorește întărirea educației sexuale în școli și distribuirea gratuită de mijloace de contracepție.

În Guvernul Sanchez, considerat „feminist”, există mai multe femei decât bărbați.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult