- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fermierii europeni încep să se teamă de răspândirea lăcustelor. Invaziile sunt tot mai frecvente

17 Oct, 17:44 • Gabriela Andreescu
Agricultorii din Uniunea Europeană iau în considerare pericolul pe care lăcustele îl reprezintă pentru culturile agricole. Cercetătorii germani au studiat posibilitatea transformării acestor specii invazive de insecte în principalii dăunători ai recoltelor din țară. De vină pentru acest pericol sunt schimbările climatice, dar și noile specii de insecte care se adaptează condițiilor de viață din Europa
Fermierii europeni încep să se teamă de răspândirea lăcustelor. Invaziile sunt tot mai frecvente

Lăcustele sunt viitorii dăunători de care fermierii încep să se teamă la nivelul Uniunii Europene. Întrucât invaziile sunt tot mai frecvente, cercetătorii iau deja în calcul faptul că, în viitorul apropiat, insectele vor reprezenta un factor ce va trebui combătut pentru protejarea culturilor agricole.

Cercetătorii germani au studiat posibilitatea transformării lăcustelor în principalii dăunători ai culturilor agricole, informează Agrointel.ro.

Cercetătorii de la Institutul Julius Kühn și de la Institutul pentru Afaceri Naționale și Internaționale de Sănătate a Plantelor au investigat acum posibilitatea ca lăcustele să devină native și în Europa Centrală în viitor.

În sudul Europei, cum ar fi zonele joase din Ungaria, lăcustele de câmp se găsesc în mod repetat ca dăunători în agricultură.

Cercetătorii germani au analizat șase scenarii diferite și 20 de locații din Germania, care ar putea reprezenta habitate potrivite pentru trei specii: lăcusta italiană, lăcusta marocană și lăcusta migratoare europeană. Conform studiilor, lăcusta italiană are potențialul de a deveni specia cea mai invazivă.

Fermierii europeni încep să se teamă de răspândirea lăcustelor
Fermierii europeni încep să se teamă de răspândirea lăcustelor

Pentru celelalte două specii, oamenii de știință se așteaptă la cel mult populații mici pe 23% din terenul arabil, 9% din pajiști și 15% din suprafața viței-de-vie.

În continuarea studiului, cercetătorii au încercat să stabilească gradul de risc ca lăcustele să devină principalul dăunător al culturilor din Germania. Aceste insecte se pot reproduce în multe locuri, întrucât pășunile din Germania au fost utilizate intens până în prezent.

Specialiștii consideră că acest risc ar putea fi redus dacă în viitor vor exista mai multe zone dezafectate din cauza măsurilor verzi de protecție a mediului.

Rezultatele studiului sunt, totuși, optimiste. Oamenii de știință estimează că probabilitatea ca lăcustele să devină un risc major în Germania este momentan scăzută. Însă specialiștii germani au declarat că doresc să continue cercetarea lăcustelor și să investigheze posibile rute de migrație sau formarea de roiuri în alte țări, de unde ar putea migra.

Citește și: Primele sume de bani din campania de plăți 2022 au plecat spre fermieri. Anunțul ministrului Petre Daea

Avertismentul specialiștilor este demn de luat în seamă, mai ales că nici România nu a fost scutită în acest an de prezența acestei specii invazive, care a produs pagube însemnate.

La începutul lunii iulie a acestui an, zeci de hectare de culturi au fost distruse de lăcuste în comunele Greci şi Măcin din județul Tulcea. Pentru a face față acelei invazii, autoritățile au fost nevoite să recurgă la stropirea câmpului cu substanțe din elicopter.

Nici Italia nu a scăpat de invazia lăcustelor. Tot în luna iulie, regiunea Sardinia s-a confruntat cu cea mai mare invazie de lăcuste din ultimii 30 de ani. Specialiștii au estimat că aproximativ 60.000 de hectare au fost afectate

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult