- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Au început pregătirile pentru cel mai sever scenariu în Germania, blackoutul. Ce se va întâmpla cu banii cash

15 Nov, 12:26 • Cornel Ghimeșan
Din ce în ce mai multe state europene iau în calcul cel mai nefericit scenariu în domeniul energetic: blackoutul. Cea mai mare economie din UE deja urgentează pregătirile pentru a livra numerar în cazul celui mai negru eveniment. 
Au început pregătirile pentru cel mai sever scenariu în Germania, blackoutul. Ce se va întâmpla cu banii cash

Autoritățile din Germania urgentează pregătirile pentru a putea efectua livrări de numerar în regim de urgență, în cazul producerii unei crize în aprovizionarea cu electricitate. Totul, pentru a menține economia în picioare, informează Reuters.

Bundesbank – Banca Centrală a Germaniei, a anunțat că va păstra sume suplimentare, miliarde de euro, pentru a putea face față exploziei cererii de numerar. În plus, ar putea fi introduse limite la extragerile de numerar, scrie Economica.

Deşi în public autorităţile germane au dezminţit posibilitatea unui scenariu de tip blackout, aceste discuţii care se poartă între oficialii de la Bundesbank, Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare (BaFin) şi mai multe asociaţii din industria financiară, arată cât de în serios iau autorităţile posibila ameninţare şi cum intenţionează să se pregătească pentru posibilele întreruperi în aprovizionarea cu electricitate.

Accesul la numerar este deosebit de important pentru germani, care preţuiesc securitatea şi anonimatul pe care îl oferă plăţile cash, şi care tind să utilizeze numerarul mai mult decât alţi europeni, unii dintre ei păstrând în continuare vechile lor mărci, la mai mult de două decenii după ce au fost înlocuite de euro, precizează Agerpres.

 

Cel mai negru scenariu în cazul lui blackout

 

Dacă va izbucni un blackout, o opţiune pentru decidenţi ar fi limitarea cantităţii de numerar pe care persoanele fizice o pot retrage, a spus o sursă citată de Reuters. Stocurile masive de numerar ale Bundesbank sunt pregătite pentru orice explozie a cererii de cash, a mai spus sursa.

Un studiu recent al Bundesbank a descoperit că aproape 60% din achiziţiile zilnice ale cetățenilor din Germania se realizează cu numerar şi că, în medie, aceştia retrag anual peste 6.600 de euro de la ATM-uri.

Un raport parlamentar publicat în urmă cu un deceniu avertiza că este posibil să apară „nemulţumiri” şi „altercaţii agresive” în situaţia în care cetăţenii germani nu vor putea să aibă acces la numerar, în cazului unui blackout.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult