- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Gradele cresc, prețul gazului scade. De unde va importa Europa dacă vremea se va înrăutăți

24 Jan, 16:43 • Polojan Tudor
După declinul înregistrat luni, cota de referință la gazele naturale a înregistrat, marți, o altă cădere. Vremea blândă favorizează procesul scăderii însă specialiștii avertizează o creștere bruscă în cazul în care temperaturile vor oscila în sens negativ.
Gradele cresc, prețul gazului scade. De unde va importa Europa dacă vremea se va înrăutăți

Marți dimineață, la ora 9:30, cotațiile gazelor naturale au continuat să scadă cu 11% după ce cu o zi în urmă acestea înregistrau o altă scădere. În acest fel, prețul gazului natural a ajuns la 60,8 euro per Megawatt/oră, conform datelor de la hub-ul TTF din Amsterdam, locul unde se stabilesc prețurile pentru continentul european, scrie agerpres.ro.

În prima jumătate de lună a anului 2023, prețurile la gaz au scăzut cu până la 20%. Factorul principal al acestor scăderi este reprezentat de creșterea temperaturilor la un nivel neînregistrat până acum în luna ianuarie. Nord-vestul Europei va avea parte de vreme blândă până la jumătatea lunii februarie, spun meteorologii de la Maxar Technologies.

Mai citește și: Petre Daea pune agricultorii în alertă! Ce se va întâmpla cu toate culturile din România

Scade prețul gazelor în Europa/ sursa foto: digi24.ro
Scade prețul gazelor în Europa/ sursa foto: digi24.ro

Vor reîncepe livările de gaze americane

Statele Unite ale Americii au oprit livrările de gaz către Europa în vara anului 2022, atunci când o explozie a survenit la terminalul de export al gazelor lichefiate. Datorită finalizării lucrărilor de reparație, traderii așteaptă repunerea în funcțiune a terminalului menționat anterior. Nu se știe, însă, când se vor relua livrările către continentul nostru și nici dacă vom mai trebui să așteptăm din cauza necesității altor aprobări. Se speculează, totuși, o reluare a activității undeva pe la începutul primăverii.

Economia și inflația de la nivelul european se stabilizează, într-un fel sau altul, după scăderea de săptămâna trecută a prețului la gaz natural. Acesta a înregistrat cea mai redusă valoare din ultimele 16 luni.

„Piaţa gazelor a rămas relativ stabilă în pofida valului de frig. În condiţiile în care temperaturile ar urma să crească până la începutul lui februarie, nu se aşteaptă o evoluţie volatilă a preţului până atunci”, se arată într-un raport săptămânal al Alfa Energy.

Norvegia livrează la capacitate maximă gaz către Europa după ce Rusia și-a oprit livrările care veneau prin conducta Nord Stream 1. Marți, norvegienii au anunțat că revin cu noi livrări după o întrerupere neplanificată dar și după una planificată.

Te-ar mai putea interesa: Noi carduri pentru plata energie. A fost modificat și certificatul pentru validarea datoriilor

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult