- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Guvernul Meloni vrea să pună taxă pe tampoane, scutece și lapte praf. Taxa pe zahăr, amânată 6 luni

26 Oct, 12:40 • Andrei Alina
Guvernul Meloni vrea ca de anul viitor să majoreze TVA-ul la produsele de igienă feminină și la cele pentru copii. Totodată, Italia amână cu încă șase luni taxa pe zahăr și plastic.
Guvernul Meloni vrea să pună taxă pe tampoane, scutece și lapte praf. Taxa pe zahăr, amânată 6 luni

Italia va majora taxa pe valoare adăugată pentru articole precum produsele de igienă feminină și formulele pentru copii, potrivit proiectului de buget al Guvernului Meloni, anunță stiridiaspora.ro.

Guvernul italian va renunța la reducerile anterioare ale așa-numitei „taxe pe tampoane” sau a cotei de TVA pentru produsele de igienă feminină, precum și pentru scutece, alimente pentru copii și lapte praf pentru sugari.

Proiectul de buget, împărtășit și publicat de presa din Italia, prevede că TVA va reveni la 10% pentru aceste articole și pentru alte articole din iulie 2024, după ce anul trecut a fost redusă la 5%.

Reducerea TVA la articolele esențiale de igienă și pentru copii în 2022, care a fost aprobată pentru prima dată în 2019, fusese anterior notată ca fiind singura măsură specifică de ajutor financiar pe care administrația premierului Giorgia Meloni a oferit-o până acum familiilor de la preluarea mandatului în octombrie 2022.

În ultimii ani, multe țări au redus TVA pentru produsele de igienă esențiale, deoarece taxa a fost considerată în general o povară financiară nedreaptă pentru femei.

Citește și: Româncele suferă de ‘sindromul rușinii’? Concluzia la care a ajuns un antreprenor: „Preferă să fie femei de serviciu în Italia, când în ţară pot câştiga aceiaşi bani”

În prezent, cota standard de TVA din Italia (cunoscută sub numele de IVA) este de 22%, cu cote mai mici aplicate anumitor bunuri esențiale.

Proiectul de buget al Guvernului Meloni pentru 2024 prevede, de asemenea, majorarea taxelor pe țigări cu 10-12 eurocenți începând de anul viitor. Totodată, cresc taxele pe produsele din tutun încălzit în 2024 și 2025.

 

Italia amână cu încă șase luni introducerea taxa pe zahăr și plastic

Taxele pe băuturile nealcoolice zaharate și pe articolele din plastic de unică folosință au fost aprobate în bugetul pentru 2020, dar punerea lor în aplicare a fost amânată în mod repetat pe fondul opoziției grupurilor industriale.

Meloni vine cu taxa pe produselede igienă

Proiectul de buget prevede și acordarea unui ajutor de până la 3.000 de euro pe an din contribuțiile la asigurările sociale pentru femeile angajate care au doi copii, cel mai mic având vârsta sub 10 ani, și pentru cele care au trei sau mai mulți copii, cel mai mic având vârsta de până la 18 ani.

Citește și: Vacanțele în Italia se scumpesc. Câți bani trebuie să scoată românii din buzunar pe fiecare noapte petrecută în Peninsula Italică

Propunerea de buget ar urma să-și înceapă parcursul prin parlament până la sfârșitul săptămânii și ar putea suferi modificări înainte de aprobarea finală, scrie publicația italiană Fanpage.it.