- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

IEA: Reducerea producţiei de petrol, anunţată de OPEC+, este ‘picătura care umple paharul’ și poate împinge economia mondială în recesiune

14 Oct, 10:04 • Gabriela Andreescu
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, cunoscuți și ca OPEC+, au anunțat săptămâna trecută decizia de a-și reduce producția colectivă de petrol cu 2 milioane de barili pe zi, în încercarea de a „menține stabilitatea” pe piețele petroliere după săptămâni de scădere a cererii de petrol
IEA: Reducerea producţiei de petrol, anunţată de OPEC+, este 'picătura care umple paharul' și poate împinge economia mondială în recesiune

Decizia de săptămâna trecută a grupului OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei) de a reduce livrările a dus la creşterea preţurilor şi ar putea împinge în recesiune economia mondială, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters.

Decizia a provocat o reacție puternică din partea națiunilor din afara alianței OPEC+, președintele american Joe Biden numind mișcarea „inutilă”. Este posibil ca decizia să ducă la prețuri mai mari la combustibili în întreaga lume pentru restul anului, consideră specialiștii. Pe fondul situației actuale, cu țările din Europa care se confruntă deja cu o criză energetică în creștere, economiștii au avertizat că decizia OPEC+ ar putea accelera declinul continentului într-o recesiune economică.

Dar prețurile mai mari ale petrolului ar putea dura până în anul viitor, a avertizat joi agenția de supraveghere a Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) în raportul său lunar privind piața petrolului și ar putea fi ultima picătură pentru o economie globală despre care mulți au avertizat că se clatină deja pe marginea unei recesiuni.

„Deteriorarea continuă a economiei şi preţurile mai ridicate, cauzate de planul OPEC+ de a reduce livrările, încetinesc cererea de ţiţei pe plan global. În contextul presiunilor provocate de inflaţia ridicată şi majorarea dobânzilor, preţurile mai ridicate ale petrolului s-ar putea dovedi a fi punctul critic pentru economia mondială, aflată deja la un pas de recesiune”, se arată în raportul lunar al IEA – principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state.

Avertismentul sumbru sugerează divergenţele cu Arabia Saudită, cel mai mare exportator global de petrol şi liderul OPEC.

IEA: Reducerea producţiei de petrol, anunţată de OPEC+, este 'picătura care umple paharul' și poate împinge economia mondială în recesiune
IEA: Reducerea producţiei de petrol, anunţată de OPEC+, este ‘picătura care umple paharul’ și poate împinge economia mondială în recesiune

Actualele reduceri ale livrărilor vor fi probabil de aproximativ un milion de barili pe zi şi nu de două milioane de barili pe zi, aşa cum anunţase iniţial grupul OPEC+, susţine Agenţia Internaţională a Energiei.

Constrângerile legate de capacitate afectează producţia în alte state membre OPEC, astfel încât Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite vor fi cele mai afectate de reducerile de producţie convenite de grupul OPEC+, avertizează IEA, în timp ce noile sancţiuni ale G7 şi ale Uniunii Europene vor înăspri şi mai mult aprovizionarea cu ţiţei la nivel mondial.

Te-ar putea interesa și: Țările UE nu au ajuns la un acord privind introducerea unui plafon la prețul petrolului din Federația Rusă. Decizia a fost amânată

Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-şi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi, pentru a sprijini creşterea preţurilor.

„Decizia este tehnică, nu politică”, a afirmat ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazroui.

„OPEC vrea prețuri în jur de 90 de dolari”, a declarat ministrul de stat nigerian pentru resurse petroliere, Timipre Sylva, pentru Bloomberg, după anunțarea deciziei, adăugând că prețurile țițeiului sub acest nivel ar „destabiliza unele economii”.

Prețurile țițeiului au scăzut ușor joi dimineață, după avertismentul AIE, iar un raport mai puternic decât se aștepta asupra indicelui prețurilor de consum din SUA a declanșat îngrijorarea că creșterea inflației ar putea afecta cererea de petrol, deși prețurile au început să crească mai târziu în cursul zilei.

IEA a avertizat că este posibil ca prețurile să continue să crească până în 2023, ceea ce ar putea duce la o reducere semnificativă a cererii de petrol, deoarece acesta devine va deveni o marfă inaccesibilă pentru operatori. Agenția spune că cererea de petrol pentru restul anului 2022 va scădea cu 60.000 de barili pe zi, până la 1,9 milioane.

Pentru anul viitor, IEA și-a retrogradat cererea de petrol la 1,7 milioane de barili pe zi.

În Europa, prețurile ridicate la energie au crescut deja în mod substanțial costul vieții, deoarece prețurile la energie electrică sunt adesea legate direct de prețurile la gazele naturale. Creșterea prețurilor a diminuat în mod semnificativ cererea de pe continent și i-a determinat pe unii economiști și bancheri să declare că recesiunea europeană a început deja.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult