- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Lăsați fără energie de ruși, moldovenii apelează la România ca să le dea curent. Moldova va importa energie în regim de urgență din țara noastră

25 Oct, 11:03 • Gabriela Andreescu
Moldova va face achiziții în regim de urgență de energie electrică din România, a anunțat, luni, 24 octombrie, viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.
Lăsați fără energie de ruși, moldovenii apelează la România ca să le dea curent. Moldova va importa energie în regim de urgență din țara noastră

„Astăzi, Moldelectrica a solicitat un acord de urgență semnat cu România. Costul energiei electrice în baza acestui acord variază între 190 și 348 de euro pe 1 MWh”, a scris viceprim-ministrul Moldovei, Andrei Spînu, pe canalul său Telegram.

Oficialul din Republica Moldova a spus că riscul opririi furnizării de energie electrică în cazul unor consumatori, din cauza penuriei în orele de vârf este încă prezent.

Cu o zi înainte,  Andrei Spînu, a anunțat că, începând de luni, 24 octombrie, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, Republica Moldova se va confrunta cu un deficit de energie electrică.

„Începând cu ziua de mâine, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, țara noastră va avea un deficit de energie electrică”,a scris duminică pe Facebook Andrei Spînu, Viceprim-ministrul Republicii Moldova.

Oficialul moldovean a detaliat situația distribuției de energie din țară și a cerut cetățenilor, după posibilități, să economisească energia electrică în intervalul orelor 07:00-10:00 și 18:00-23:00

Anterior, Transnistria a anunțat o reducere a furnizării de energie electrică pentru Republica Moldova, începând de luni din cauza lipsei de gaze. Conform anunțului, Moldavskaya GRES, care asigură astăzi 70% din nevoile Moldovei, va putea acoperi doar un mic procent, de 27%.

Centrala de la Cuciurgan va micșora volumul de energie livrată către malul drept al Nistrului începând de luni, 24 octombrie, anunța, în data de 22 octombrie, președintele Transnistriei, Vadim Krasnoseslki, menționând că volumul de energie electrică livrată va scădea de la 70% la 27%.
”Nu ne-am pus drept scop limitarea furnizării de energie electrică către Republica Moldova, pur și simplu nu avem gaz. (…) n loc de 70% din pachet, vor rămâne 27% din exporturi. Dar apoi vine noiembrie. Dacă în noiembrie rămânem cu aceleași livrări de gaze ca în octombrie, atunci, ținând cont de sezonul de încălzire și de activitatea industriei, pachetul energetic pentru Moldova va fi de maximum 23%” a declarat Krasnoselski, citat de deschide.md.

La rândul său, Gazprom a explicat reducerea de gaze pentru Republica Moldova prin refuzul companiei ucrainene Naftogaz de a asigura tranzitul integral pe teritoriul Ucrainei.

Livrările de la Moldavskaya GRES costă Moldova 62,5 dolari pe 1 MWh. Din octombrie, după încetarea livrărilor din Ucraina, 30% din nevoile republicii sunt asigurate de compania românească Hidroelectrica (Hidroelectrica). Aceasta a semnat un acord cu compania moldovenească Energocom („Energokom”), costul energiei electrice românești fiind de 88 USD pe 1 MWh.

România va furniza energie Republicii Moldova

Andrei Spînu s-a adresat populației, sfătuind-o să facă economie de energie electrică în limita posibilităților:

„Un om de unul singur niciodată nu poate schimba lucrurile, o țară întreagă însă poate! Vă rog pe fiecare, vă rog ca noi toți, împreună, să facem partea noastră de efort. Astăzi. Și mâine. Și în perioada următoare. Atât timp cât Ucraina este nevoită să oprească livrarea de energie electrică, iar noi suntem nevoiți să folosim economiile de gaze pentru a primi necesarul de energie de la MGRES, este esențial ca noi toți să economisim cât de mult putem”, a scris Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit oficialului, fiecare cetățean al Republicii Moldova poate economisi energie electrică prin scoaterea din priză a încărcătoarelor și electrocasnicelor atunci când nu sunt folosite. O astfel de acțiune poate reduce consumul lunar cu până la 10%

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult