- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Loviți de recesiune, britanicii trec la taxarea masivă a marilor companii. Firmele de petrol şi gaze vor fi taxate cu 10%, iar companiile din energie cu 45%

17 Nov, 23:12 • Gabriela Andreescu
”Marea Britanie, la fel ca alte ţări, se află în prezent în recesiune”, potrivit organismului public al previziunilor bugetare (OBR), a anunţat ministrul britanic al Finanţelor Jeremy Hunt, la prezentarea bugetului în Parlament
Loviți de recesiune, britanicii trec la taxarea masivă a marilor companii. Firmele de petrol şi gaze vor fi taxate cu 10%, iar  companiile din energie cu 45%

Guvernul a recunoscut că Marea Britanie se află deja în recesiune, întrucât previziunile sale independente au prezis că economia se va contracta și mai mult anul viitor, anunță BBC. Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) spune că prețurile mai mari la energie, determinate de războiul din Ucraina, sunt în mare parte vinovate de această încetinire.
Ministrul de Finanțe al Regatului Unit, Jeremy Hunt, a anunțat joi că va reduce din cheltuielile Guvernului și va crește taxele pentru milioane de oameni în contextul crizei energetice și a creșterii costurilor de trai.

Într-o ședință din Camera Comunelor din Parlament, Jeremy Hunt a recunoscut că Marea Britanie se află în recesiune, dar a declarat că planul său va contribui la consolidarea economiei și la reducerea datoriilor.

Oficialul britanic a spus că guvernul va lua “decizii dificile” pentru a combate inflația și a promis că planul său – care a fost verificat de OBR – va duce la o “încetinire mai mică”.

Loviți de recesiune, britanicii trec la taxarea masivă a marilor companii
Loviți de recesiune, britanicii trec la taxarea masivă a marilor companii

Ministrul britanic de finanţe Jeremy Hunt a anunţat joi că guvernul va majora o taxă pe profit pentru firmele de petrol şi gaze şi o va extinde la firmele producătoare de energie, în încercarea de a strânge bani pentru a acoperi o necesarul finanţelor publice, scrie Reuters, citat de ZF.

Hunt a declarat că taxa va fi majorată la 35%, de la nivelul actual de 25%. De asemenea, se va aplica şi producătorilor de electricitate, care vor plăti 45% de la 1 ianuarie.

Creşterea preţurilor la petrol şi gaze în urma invaziei Rusiei în Ucraina a dus facturile la energie ale gospodăriilor la niveluri record, declanşând cea mai gravă criză a costului vieţii din Marea Britanie din ultimele generaţii.

În prezent, costul de producţie a energiei electrice de la centralele pe gaz este, de obicei, punctul de referinţă pentru stabilirea preţului angro al energiei electrice, care ajută la determinarea sumei pe care oamenii o plătesc pentru energia lor, scrie sursa citată.

Acest lucru înseamnă că producătorii de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană sau solară şi centralele nucleare, pot beneficia de preţuri en-gros ridicate.

Citește și: Comisia Europeană a aprobat un sprijin pentru întreprinderile româneşti afectate de războiul din Ucraina. 500 de milioane de euro vor ajunge în toate sectoarele păgubite de conflictul de peste granită

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult