- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Lucian Bode: „I-am cerut omologului meu austriac ca ţara sa să revină la sprijinul constant arătat faţă de aderarea României la Schengen”

26 Jan, 23:56 • Russo George
Ministrul de Interne Lucian Bode se declară „convins” că România va intra în Schengen în 2023 și susține că a discutat cu omologul său austriac Gerhard Karner despre această temă, după ce i-a trimis acestuia o scrisoare redactată într-un mod "constructiv".
Lucian Bode: I-am cerut omologului meu austriac ca ţara sa să revină la sprijinul constant arătat faţă de aderarea României la Schengen

Ministrul Bode şi-a justificat poziţia invocând ultimele rapoarte ale agenţiei europene FRONTEX, care arată în mod clar că România nu se află pe una dintre principalele rute ale migranţilor către spaţiul Uniunii Europene.

”În ceea ce priveşte relaţia cu Austria, am discutat cu omologul meu austriac, Gerhard Karner, şi sunt încrezător că în perioada următoare vom relua dialogul bilateral, întrucât România are o aşteptare legitimă ca Austria să îşi reconsidere poziţia exprimată la vot în luna decembrie a anului trecut. Totodată, i-am cerut ca Austria să revină la sprijinul constant arătat faţă de aderarea României, astfel încât procesul de aderare la spaţiul Schengen să se finalizeze cât mai curând posibil. Cu atât mai mult cu cât noile date prezentate la Stockholm de către agenţia europeană FRONTEX confirmă încă o dată că România nu se află pe principala rută de migraţie din Balcani”, a scris Bode pe Facebook.

Bode a arătat în postarea sa că a abordat subiectul aderării României la spaţiul Schengen şi în cadrul reuniunii Consiliului informal Justiţie şi Afaceri Interne, organizat de preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene.

Citeşte şi: România ar putea lega A8 de Chișinău și Odesa. Grindeanu: „Am discutat astăzi cu omologul meu din Republica Moldova, Andrei Spînu”

”În context, am subliniat că România a îndeplinit şi îndeplineşte în continuare toate condiţiile de aderare şi am cerut soluţionarea acestui dosar cât mai curând posibil. Până la luarea deciziei de aderare, am transmis tuturor partenerilor europeni determinarea României de a continua implementarea la cele mai înalte standarde a tuturor condiţiilor de aderare, aşa cum au constatat partenerii europeni în cadrul celor 2 exerciţii de evaluare voluntară din România”, a menţionat Lucian Bode.
Ministrul de Interne mai anunţă că, în paralel, în perioada următoare, va fi continuat dialogul cu toţi partenerii europeni, în special cu Comisia Europeană şi Preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene, pentru că aceasta este cea mai bună soluţie pe care o avem în momentul de faţă pentru a conserva majoritatea covârşitoare de state care au susţinut şi susţin în continuare admiterea României în Schengen.
”De altfel, în ceea ce priveşte dialogul cu Preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene, am avut o întrevedere foarte bună cu omologul meu suedez, Gunnar Strömmer, pentru a ne coordona demersurile în vederea continuării şi finalizării acestui proces, context în care i-am cerut un plan concret pentru deblocarea dosarului Schengen în perioada următoare. Mă bucur că Preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene se va implica activ în favoarea României, extinderea spaţiului Schengen fiind una dintre priorităţile anunţate. Un prim pas important a fost făcut deja şi apreciez decizia Preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene de a demara de îndată consultări cu toţi partenerii europeni în vederea identificării modalităţilor concrete de a debloca acest dosar”, precizează ministrul de Interne.
Citeşte şi: Olanda, din nou în opoziție. Țara nu vrea ca România să adere la Schengen. Migranții ilegali sunt principalul motiv invocat la JAI