- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Maia Sandu a promulgat legea care prevede limba română ca limbă de stat a Republicii Moldova: „Confirmă un adevăr istoric”

22 Mar, 21:20 • Russo George
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat miercuri legea care prevede substituirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în legislație.
Maia Sandu a promulgat legea care prevede limba română ca limbă de stat a Republicii Moldova: Confirmă un adevăr istoric

„Astăzi am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română”, a anunțat președintele Maia Sandu, miercuri, într-un comunicat.

„Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Fie că este limba noastră maternă, fie că am învățat-o pe parcursul vieții, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înțelegem dintr-un cuvânt și spunem – într-un glas – că «vorba dulce mult aduce»”, a scris președintele Maia Sandu pe Facebook.

Șefa statului s-a referit și la cei care dezbină societatea, spunând că cetățenii Republicii Moldova vorbesc limba română.

„Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii Republicii Moldova, vorbim limba „moldovenească” și nu româna – au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. Și aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poți subjuga și controla mai ușor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forță unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională”, a menționat șefa statului.

Citeşte şi: Comisarul european Adina Vălean anunță modificări majore pentru șoferi în UE: ”Tinerii vor conduce cel puțin doi ani ca perioadă de probă”

„Sunt convinsă că limba română trebuie și poate să fie catalizatorul consolidării societăţii noastre, iar pentru aceasta ea trebuie să fie respectată şi, bineînţeles, să fie însuşită şi vorbită de către toţi cetăţenii noștri. Mă bucur mult când întâlnesc astăzi tineri de diferite etnii care vorbesc foarte bine limba română. Noi toți putem sprijini acest efort pentru ca, uniți, să ne îndreptăm energia spre construcția unui viitor comun în Uniunea Europeană, acolo unde toate limbile sunt respectate și protejate”, a conchis Maia Sandu.

Amintim că, pe 16 martie 2023, Parlamentul Republicii Moldova, a adoptat o hotărâre care prevede substituirea „limbii moldovenești” cu „limba română” în legislație.

Citeşte şi: A fost publicat clasamentul fericirii țărilor. Ce loc ocupă România