- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Maia Sandu spune că, fără sprijinul României, Moldova nu va mai fi parte a lumii libere : „Nu văd cum ne-am descurca fără sprijinul Bucureștiului”

13 Dec, 20:55 • Gabriela Andreescu
Președinta Republicii Moldova a declarat, în cadrul unui interviu, că România este cel mai important sprijin al țării, mai ales acum în perioada complicată prin care trece. Maia Sandu spune că sprijinul țării noastre este unul multidimensional, fie că este vorba de resurse energetice, fie financiare.
Maia Sandu spune că, fără sprijinul României, Moldova nu va mai fi parte a lumii libere : „Nu văd cum ne-am descurca fără sprijinul Bucureștiului”

Președintele Republicii Molova și-a exprimat recunoștiința față de ajutorul României acordat de-a lungul timpului. Pe lângă ajutoarele de ordin financiar și energetic, oficialul moldovean a recunoscut că interesele Republicii Moldova sunt promovate cu aceeași intensitate de către București, așa cum sunt promovate de către Chișinău.

Maia Sandu a mulțumit României pentru sprijinul acordat în toate crizele prin care a trecut Republica Moldova

Maia Sandu a declarat că Republica Moldova depăşește crizele datorită ajutorului acordat de statul român. Oficialul de la Chișinău a enumerat toate domeniile în care România și-a oferit ajutorul.

,,Sprijinul României este multidimensional. Nu știu dacă este vreun domeniu în care România nu ne sprijină. Și cu resurse pentru dezvoltare. De fiecare dată când avem o criză energetică România vine cu ajutor indiferent dacă vorbim despre electricitate, gaze sau păcură sau altceva. România ne ajută cu sprijin bugetar. România ne ajută atunci când avem criză în sistemul medical. Toate crizele prin care am trecut am reușit să le trecem doar datorită sprijinului României.  Vorbesc foarte serios. Altfel nu cred că ne-am fi descurcat,” a spus Maia Sandu în cadrul unui interviu la RFI, citat de Adevărul.

Șefa statului moldovean a spus că, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău se simte ca și cum ar exista două astfel de ministere, întrucât Bucureștiul promovează interesele Moldovei cu aceași intensitate ca propriile autorități:

„Așa cum spune domnul ministru Popescu de la Chișinău, noi ne simțim că avem două ministere de Externe, ministerul de Externe de la Chișinău și ministerul de Externe de al București. Interesele Republicii Moldova sunt promovate cu aceeași intensitate de către București, așa cum sunt promovate de către Chișinău, de către noi”, a declarat președinta Republicii Moldova pentru RFI.

Maia Sandu și-a exprimat recunoștiința față de ajutorul acordat de România în ultima perioadă
Maia Sandu și-a exprimat recunoștiința față de ajutorul acordat de România în ultima perioadă

Citește și: Prima mare companie de stat care taie legăturile cu companiile austriece: CNAIR și-a mutat banii de la BCR, după votul privind Schengen

Șefa statului moldovean a fost întrebată și despre declarația recentă a liderului Aur, George Simion, potrivit căreia ,,România nu mai trebuie să finanțeze nici măcar cu un leu Guvernul de la Chișinău”

,,Nu mi-am imaginat și nu vreau să-mi imaginez. Avem o relație excelentă. Nu cred că vreodată am avut o relație mai bună între Chișinău și București. Cred că putem să consolidăm și să construim pe această relație. Nu văd cum ne-am descurca fără sprijinul Bucureștiului în această perioadă complicată. Ar însemna să devenim și mai vulnerabili și să ne pierdem șansa de a rămâne parte a lumii libere”,a fost răspunsul Maiei Sandu.

În cadrul Congresului organizat la începutul acestei luni la Alba Iulia, Alianța pentru Unirea Românilor a adoptat o rezoluție prin care cere unificarea României și Republicii Moldova. Pe de altă parte, șeful formațiunii politice, George Simion, a susținut că partea română ar trebui să oprească ajutorul îndreptat către Moldova.

„Un alt adevăr pe care tot noi trebuie să îl spunem este că România nu mai trebuie să finanţeze nici măcar cu un leu guvernul de la Chişinău. Mi-e drag de unii miniştri de peste Prut, dar mai drag îmi este adevărul. Nu facem decât să finanţăm separatism antiromânesc finanţând acea guvernare. Sau finanţându-l pe primarul Chişinăului, antiromânul Ion Ceban. Asta fac, din păcate, cei care au pe mână banii noştri. Niciun leu pentru guvernul de la Chişinău, după cum tot un adevăr pe care trebuie să îl spunem este că s-au alocat prea multe fonduri pentru refugiaţii care au venit din Ucraina, a spus George Simion.

Republica Moldova se confruntă cu o gravă criză energetică, după ce Gazprom a redus livrările de gaze naturale, iar Ucraina nu mai exportă o parte din energia necesară din cauza atacurilor ruse asupra infrastructurii energetice. Confruntate cu această situație, autoritățile de la Chișinău au cerut ajutorul României, care nu a întârziat să apară. Autoritățile române i-au livrat pe parcursul lunii noiembrie țării vecine aproape 90% din curent.

Citește și: Austria persistă pe tema Schengen! Mai nou, cancelarul Nehammer ar vrea să ridice un gard la granița Bulgaria-Turcia

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult