- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

MApN nu confirmă că rachete rusești au traversat teritoriul aerian al României: ”Două aeronave MiG-21 LanceR sub comandă NATO au fost redirecționate către zona de nord a țării”

10 Feb, 13:15 • Andrei Alina
MApN nu confirmă informațiile transmise de presa ucraineană care citează o declarație a a comandantului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, conform căreia două rachete de croazieră rusești Kalibr ar fi survolat spațiul aerian al României, în apropierea granițelor cu Republica Moldova.
MApN nu confirmă că rachete rusești au traversat teritoriul aerian al României: ”Două aeronave MiG-21 LanceR sub comandă NATO au fost redirecționate către zona de nord a țării”

MApN nu confirmă informația privind rachete rușești care au traversat teritoriul aerian al României, dar trimite ”două MiG-21 LanceR au fost redirecționate către zona de Nord”.

„Nu există niciun motiv de îngrijorare (…) La acest moment nu se confirmă nimic din ce s-a spus că ar fi survolat teritoriul României”, a spus ministrul Apărării, Angel Tâlvăr.

Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță.

Citește și: Armata și Educația, domeniile cu cel mai mare deficit de angajați. Unde mai sunt posturi vacante

Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție.

După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială.

Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate”, a transmis MApN într-un comunicat de presă.

Citește și: Armata angajează români fără studii de specialitate! Candidații trebuie să îndeplinească o singură condiție majoră

Reacția MApN vine după ce șeful Forțelor Aeriene din Ucraina a anunțat că două rachete rusești Kalibr au survolat spațiul aerian al României vineri dimineață.

În jurul orei 10:33, aceste rachete au traversat spațiul aerian al României. După aceea, au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei la punctul de trecere a frontierei celor trei state”, susține Valeri Zaluzhnyi, citat de glavcom.ua.

Ministerul Apărării de la Chișinău a confirmat vineri că au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina, conform publika.md.