- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Marcel Ciolacu, despre faptul că românii vor putea merge în Turcia fără pașaport: „România își capătă locul oficial și este recunoscută ca o țară cu interes”

21 May, 19:13 • Alexe Raluca
Primul ministru al României, Marcel Ciolacu, a mers în vizită în Turcia, unde s-a întâlnit, la Ankara, cu președintele Recep Erdogan. Cei doi au discutat, printre altele, despre posibilitatea ca românii să poată merge în Turcia fără pașaport.
Marcel Ciolacu, despre faptul că românii vor putea merge în Turcia fără pașaport: România își capătă locul oficial și este recunoscută ca o țară cu interes

Marcel Ciolacu s-a întâlnit la Ankara cu președintele turc Recep Erdogan, unde au discutat despre posibilitatea ca românii să nu mai aibă nevoie de pașaport pentru a călători în țara întinsă pe două continente.

Citește și: Marcel Ciolacu anunță 2 investiții istorice. Se reabilitează cea mai tranzitată autostradă din România

Marcel Ciolacu: „Românii care vor să călătorească în Turcia o vor putea face doar cu buletinul”

În urma întâlnirii celor doi, premierul Marcel Ciolacu a făcut o serie de declarații. Prima decizie luată împreună cu autoritățile de la Ankara a fost legată despre călătoriile românilor în Turcia fără a necesita pașaport. A doua decizie este legată de fermierii țării.

„Suntem onorați că România își capătă locul oficial și este recunoscută ca o țară cu interes. Președintele Erdogan este un lider cu viziune care a știut care îi sunt prietenii adevărați. Astăzi vorbim de Turcia care ne este aliat, vorbim despre un bun vecin și prieten și insist pe ideea de prietenie, pentru că asta a legat națiunile noastre de-a lungul timpului.

Când a fost nevoie, România a răspuns ”prezent”. Momentele de solidaritate profundă ne aduc azi în punctul de a vorbi despre o dezvoltare fără precedent. Vreau să îi mulțumesc președintelui Erdogan pentru gestul pe care l-a făcut față de cetățenii Români. Românii care vor să călătorească în Turcia o vor putea face doar cu buletinul, fără pașaport.

Cred că acest lucru va ajuta foarte mult. O altă decizie este legată de fermieri, este o oportunitate pentru producătorii români de a avea acces la o piață imensă, vom putea stabili rute de interes. Avem nevoie de aceste măsuri pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus. Am stabilit o sumă de 15 milioane de dolari pe care să o bifăm în următorii ani, vom putea face asta dacă vom avea firmele noastre românești în Turcia.

Aș dori să menționez două interese majore, firmele românești de profil au demonstrat că pot face față solicitărilor în ceea ce privesc obuzele, armament și diverse produse specifice. Am discutat azi cu președintele despre oportunitățile mari pe care le avem în privința energiei, Turcia este principala producătoare care ne-ar putea ajuta.

Am agreat constituirea unui grup de lucru comun România-Turcia care să evidențieze posibilele conexiuni. Atât România cât și Turcia au investiții importante în energie în Marea Neagră. Este important ca țările noastre să acționeze pentru siguranța Mării Negre. Contribuția Turciei la securitatea națională a fost esențială. Eforturile remarcabile ale turcilor au făcut posibile înțelegerile legate de cerealele din Ucraina. Îmi doresc ca România să lucreze împreună în continuare cu Turcia. Am discutat și situația din Orientul Mijlociu, suntem de acord că în Gaza e nevoie de ajutor. Suntem de acord să contribuim la stoparea acestor lucruri, pe cât se poate”, a spus Marcel Ciolacu, în cadrul vizitei din Ankara.

Citește și: Scumpirea detergenților, sub vizorul Consiliului Concurenței. Premierul Marcel Ciolacu anunță o anchetă în România