- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Mii de oameni se revoltă în Ungaria: ”Orban dispari!”

24 Oct, 08:47 • Gabriela Andreescu
Mii de oameni au protestat, duminică, 23 octombrie, la Budapesta, împotriva măsurilor luate de Guvernul Orban. Manifestanții, printre care un număr mare de profesori şi studenţi, au cerut salarii mai mari pentru profesori şi stoparea creşterii inflaţiei.
Mii de oameni se revoltă în Ungaria: ”Orban dispari!”

Protestul a avut loc la doar câteva ore după ce premierul țării vecine a promis să „mențină stabilitatea economică” și să păstreze plafonarea prețurilor la energie, chiar dacă „UE va aluneca într-o criză eonomică”. Orban a ținut în discurs la comemorarea Revoluției din 1956, ocazie cu care a atacat din nou Uniunea Europeană și a comparat-o cu fosta Uniune Sovietică, informează Reuters.

Protestatarii au venit cu pancarte inscripționate cu mesaje precum „Orban, dispari!” și „Dacă nu avem profesori, nu avem viitor”.

În pofida faptului că Viktor Orban a promis o economie funcțională, protestatarii spun că guvernul i-a dezamăgit pe profesori prin salariile mici de care dispun.

De asemenea, protestatarii s-au plâns că inflația, care a ajuns la 20% în septembrie, și se află în continuă creștere, a ajuns greu de îndurat.

“Sunt aici pentru copiii mei. Este necesară o schimbare”,a declarat Gyongyi Bereczky, poştaş. “Această inflaţie… nu mai putem economisi bani, pur şi simplu nu facem faţă preţurilor”.

De altfel, aceasta nu este prima ieșire în stradă a profesorilor din Ungaria. Fricțiunile dintre profesori și executivul de la Budapesta datează de la începutul anului școlar când, cu sprijinul masiv al elevilor, aceștia au ieșit în stradă la proteste ce au adunat zeci de mii de oameni. Dascălii au organizat lanțuri umane în jurul școlilor și au ars scrisorile de avertizare primite de profesori la ușa Ministerului de Interne, care este responsabil de problemele educației.

 Mii de oameni au protestat, duminică, 23 octombrie, la Budapesta, împotriva măsurilor luate de Guvernul Orban
Mii de oameni au protestat, duminică, 23 octombrie, la Budapesta, împotriva măsurilor luate de Guvernul Orban

După ani de revendicări salariale neîndeplinite, profesorii maghiari, care sunt plătiți între 170.000 de forinți (410 euro) și 396.000 de forinți (950 de euro) pe lună, au devenit mai vocali, furioși din cauza adoptării în februarie a unui decret care restricționează drastic dreptul la grevă, scrie Hotnews.

Citește și: Vești îmbucurătoare: Scade poluarea de pe urma arderii de combustibili fosili mulțumită utilizării energiilor regenerabile şi a mașinilor electrice

Profesorii din țara vecină nu câștigă mai mult decât un casier de supermarket și mult mai puțin decât alți absolvenți de universitate. Chiar dacă Guvernul a recunoscut că salariile lor sunt prea mici și a promis o îmbunătățire semnificativă, aceasta nu a venit, întrucât fondurile UE pe care se bazau pentru creșterea salariilor au fost blocate din cauza preocupărilor legate de corupție și de statul de drept.

Presa din Ungaria a semnalat mai multe cazuri în care o serie de profesori, care au apelat la dreptul la grevă, au  fost pedepsiți întrucât, în acceptiunea autorităților centrale, au recurs la „nesupunere civilă”, în timp ce alte sute de persoane din întreaga țară au primit scrisori de avertisment, un simbol al înăspririi conflictului dintre premierul naționalist Viktor Orban și profesori.

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult