- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ministrul Energiei critică lipsa de interconectivitate între rețelele europene

03 Jun, 19:32 • Bugiu ⁠Ana Maria
Prețurile energiei variază drastic în UE, de la 17 euro/MWh în Franța la 93 în România. Sebastian Burduja cere investiții urgente în rețele și interconectivitate pentru o piață unitară reală.
Ministrul Energiei critică lipsa de interconectivitate între rețelele europene

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a atras atenția asupra dezechilibrelor semnificative din piața energetică europeană, semnalând că prețurile energiei variază mult de la un stat membru la altul. La evenimentul Eurelectric, acesta a arătat că România plătește circa 93 euro/MWh, în timp ce în Franța prețul este de doar 17 euro.

Te-ar mai putea interesa și: Ce scumpiri ne aşteaptă de la 1 iulie 2025. Efecte devastatoare cauzate de eliminarea plafonării adaosului comerical şi a preţului la energie electrică

Ministrul Energiei critică lipsa de interconectivitate între rețelele europene

Una dintre principalele cauze ale acestor dezechilibre este, potrivit ministrului, lipsa interconectivității între rețelele de energie ale statelor membre. Burduja a subliniat că țările din Estul Europei, precum România, sunt dezavantajate de infrastructura slabă și de condițiile meteorologice mai puțin favorabile. Fără o rețea europeană modernizată și bine conectată, beneficiile energiei ieftine produse în Vest nu pot fi distribuite echitabil.

Ministrul a cerut Comisiei Europene să prioritizeze finanțarea modernizării rețelelor de transport și distribuție de energie în următoarea perioadă de programare. Deși România a semnat proiecte în valoare de 1,9 miliarde de euro pentru acest scop, Burduja consideră suma insuficientă. El a reamintit că, deși UE a susținut masiv energia verde încă din 2001, investițiile în rețele au rămas în urmă, ceea ce riscă să blocheze tranziția energetică.

Potrivit estimărilor ACER și Eurelectric, Europa ar avea nevoie de investiții anuale între 67 și 100 de miliarde de euro pentru a-și moderniza rețelele până în 2050.

Te-ar mai putea interesa și: Cât vor plăti românii pentru energie electrică de la 1 iulie. Cele mai bune oferte de pe piață

Urmărește Daily Business pe Google News