- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ministrul turc al Energiei, despre propunerea lui Putin pentru crearea unui hub de gaze în Turcia: ”Este prea devreme pentru a face o evaluare”

12 Oct, 19:25 • Bucătaru Gabriela
Ankara susține că este prea devreme pentru a comenta propunerea lui Vladimir Putin de a crea unui hub european de gaze în Turcia. Ministrul turc al Energiei spune că realizarea unui asemenea obiectiv necesită niște studii amănunțite.
Ministrul turc al Energiei, despre propunerea lui Putin pentru crearea unui hub de gaze în Turcia: ”Este prea devreme pentru a face o evaluare”

Președintele rus Vladimir Putin a sugerat miercuri, la conferința Rusia Energy Week de la Moscova, crearea unui hub de gaze în Turcia. El a subliniat faptul că Rusia ar putea redirecționa livrările destinate conductelor Nord Stream deteriorate către Marea Neagră pentru a crea hub-ul în Turcia ori să folosească partea intactă a Nord Stream 2 pentru a furniza gaze către Uniunea Europeană.

Citește și Oficial NATO, citat de Reuters, despre un atac nuclear al rușilor. „Va atrage un răspuns fizic din partea aliaților și din partea NATO”

Propunerea țarului de la Kremlin l-a surprins pe ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, care a declarat că este pentru prima dată când aude această idee. Acesta a subliniat faptul că este prea devreme pentru a face o evaluare în acest sens, asta pentru că realizarea unui astfel de proiect necesită timp și evaluări de fezabilitate.

„Este prima dată când auzim de problema aprovizionării Europei prin rute alternative. Prin urmare, este prea devreme pentru a face o evaluare. Acest gen de proiecte internaționale necesită evaluări de fezabilitate… aspectele comerciale trebuie discutate. Acestea sunt lucruri care trebuie discutate”, a declrat Ministrul turc al Energiei.

În contextul războiului din Ucraina, Turcia este un actor regional foarte important pentru NATO care are relații strânse atât cu Ucraina, cât și cu Rusia.

Guvernul de la Ankara a încercat să medieze acest conflict încă de la început. Deși a fost criticată de către Occident că s-a opus sancțiunilor împotriva Moscovei, Turcia  a criticat Rusia pentru „operațiunea militară specială” în Ucraina. În același timp, Ankara a oferit Kievului drone armate.

De asemenea, nu trebuie trecut cu vederea faptul că Turcia a intermediat alături de Organizația Națiunilor Unite, acordul din iulie privind deblocarea exporturilor de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră. Acesta este singurul progres diplomatic notabil în conflictul sângeros început de Putin pe 24 februarie.

Relațiile dintre Turcia și Rusia au fost destul de complexe în ultimii ani. Cele două țări cooperează strâns în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, dar sunt în dezacord pe dosare precum conflictele din Siria, Libia și Azerbaidjan.

Citește și Europenii sunt amenințați că nu vor putea supraviețui fără gazul rusesc. Anunțul Gazprom