- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Moldova riscă să rămână în întuneric! Stare de urgență! Toți moldovenii trebuie să înceapă să economisească curentul electric de mâine!

24 Oct, 10:32 • Gabriela Andreescu
Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță că începând de luni, 24 octombrie, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, Republica Moldova se va confrunta cu un deficit de energie electrică.
Moldova riscă să rămână în întuneric! Stare de urgență! Toți moldovenii trebuie să înceapă să economisească curentul electric de mâine!

„Începând cu ziua de mâine, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, țara noastră va avea un deficit de energie electrică”, a scris duminică pe Facebook Andrei Spînu, Viceprim-ministrul Republicii Moldova.

Oficialul moldovean a detaliat situația distribuției de energie din țară și a cerut cetățenilor, după posibilități, să economisească energia electrică în intervalul orelor 07:00-10:00 și 18:00-23:00

„Contractele comerciale semnate de SA Energocom nu vor acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00. Între aceste ore, în zilele următoare trebuie să facem tot posibilul să economisim cât mai mult. Fiecare dintre noi poate să ajute. Dacă vom acționa solidar și responsabil nu va fi nevoie să deconectăm pe nimeni”, a scris vicepremierul moldovean pe pagina sa de socializare.

Andrei Spînu a îndemnat populația să economisească:

„Un om de unul singur niciodată nu poate schimba lucrurile, o țară întreagă însă poate! Vă rog pe fiecare, vă rog ca noi toți, împreună, să facem partea noastră de efort. Astăzi. Și mâine. Și în perioada următoare. Atât timp cât Ucraina este nevoită să oprească livrarea de energie electrică, iar noi suntem nevoiți să folosim economiile de gaze pentru a primi necesarul de energie de la MGRES, este esențial ca noi toți să economisim cât de mult putem”, scrie Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit oficialului, fiecare cetățean al Republicii Moldova poate economisi energie electrică prin scoaterea din priză a încărcătoarelor și electrocasnicelor atunci când nu sunt folosite. O astfel de acțiune poate reduce consumul lunar cu până la 10%, scrie ipn.md.

Viceprim-ministrul Republicii Moldova a detaliat situația distribuției de energie din țară și a cerut cetățenilor, după posibilități, să economisească energia electrică
Viceprim-ministrul Republicii Moldova a detaliat situația distribuției de energie din țară și a cerut cetățenilor, după posibilități, să economisească energia electrică

Raționalizarea consumului de energie electrică este esențială până vor fi identificate soluții potrivite sub aspect financiar.

„Ce vom face la Guvern: În zilele următoare vom identifica și semna contracte de livrare a energiei electrice cu alți furnizori; MoldovaGaz a alocat mai mult gaz pentru MGRES pentru ziua de mâine și vom identifica resurse și pentru zilele următoare; Vom adopta măsuri de economisire a energiei electrice”, a mai transmis vicepremierul.

Andrei Spînu anunță că toate instituțiile publice au primit instrucțiuni referitoare la reducerea consumului de energie. Totodată, de astăzi, Guvernul, Parlamentul și Președinția vor opri iluminatul între orele menționate: 07:00-10:00 și 18:00-23:00

Citește și: 7.400 de echipamente militare au ajuns în mâinile ucrainenilor, pradă de război. Noi date despre pierderile rușilor pe frontul din Ucraina

De asemenea, pentru a face față acestei situații, vicepremierul Republicii Moldova cere antreprenorilor și mediului de afaceri să deconecteze iluminatul publicitar sau decorativ, să schimbe orele de producție și să utilizeze generatoarele individuale acolo unde este posibil.

„Mă adresez antreprenorilor și mediului de afaceri: deconectați iluminatul publicitar sau decorativ, schimbați orele de producere, utilizați generatoarele individuale acolo unde este posibil. Fiecare dintre dvs, așa cum ați construit afacerea, așa puteți acum contribui ca să trecem cu bine de această perioadă”,anunță Spînu.

Oficialul moldovean a dat asigurări ca va informa populația cu privire la evoluția situației

„Vă promit că voi reveni zilnic cu informații referitor la situația în care ne aflăm. Avem un singur obiectiv, să ținem țara conectată la resursele energetice. Putem reuși doar dacă vom acționa ca un tot întreg. Vă mulțumesc!”, a anunțat ministrul Andrei Spînu.

Măsurile vin în contextul în care o parte dintre rachetele rusești au lovit luni infrastructura energetică din Ucraina și au cauzat oprirea exportului de electricitate către Uniunea Europeană și Republica Moldova, informează sursa citată.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult