- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Motivul pentru care oamenii din Danemarca trebuie să consume linte în loc de carne de porc

28 Feb, 23:05 • Gorgorin iulia
Danemarca înlocuiește carnea de porc cu lintea, după ce s-a descoperit că are o contribuție semnificativă la atingerea obiectivelor climatice.
Motivul pentru care oamenii din Danemarca trebuie să consume linte în loc de carne de porc

Danemarca a descoperit că trebuie să înlocuiască mai bine de jumătate din carnea de porc și vită cu plante și legume. Astfel, danezii vor fi nevoiți să consume linte în perioada următoare, mai ales că este un aliment foarte bogat în proteine.

Citiți și: Un purcel pentru îngrășat a ajuns să coste 475 de coroane în Danemarca, unul dintre cei mai mari furnizori de purcei

Danemarca, producător important de carne de porc

Danemarca
Danemarca

Recomandarea a fost anunțată marți, atunci când un consiliu guvernamental independent a declarat că oamenii ar trebui să înlocuiască două treimi din consumul de carne cu legume sau cu alte plante ca parte din eforturile de a atinge ambiţioasele obiective climatice ale ţării până la finalul deceniului potrivit Reuters citată de Agerpres.

„O taxă pe produse alimentare periculoase pentru mediu s-a numărat printre recomandările-cheie avansate de Consiliul Climatic al Danemarcei. Autoritatea a recomandat impunerea unei taxe de circa 33% pe carnea de vită, unul dintre produsele cu cea mai mare amprentă de carbon”, a declarat preşedintele consiliului, Peter Mollgaard.

Unul dintre motivele principale care a dus la această decizie îl reprezintă schimbările climatice care afectează mediul și animalele, în condițiile în care danezii sunt mari consumatori de carne. Raportul arată că oamenii consumă în medie mai mult decât dublul cantităţii de alimente pe bază de produse animale, precum carnea de porc, carnea de vită şi lactate, în comparaţie cu media globală.

De asemenea, această recomandare are loc în contextul în care Danemarca are de atins un obiectiv obligatoriu de reducere a emisiilor de CO2 (n.r. dioxid de carbon) cu 70% în comparaţie cu nivelurile din 1990, obiectiv pe care guvernul este obligat prin lege să-l îndeplinească.

Potrivit cotei de emisii corespunzătoare alimentaţiei lor, danezii se numără printre naţiunile care generează una dintre cele mai mari amprente de carbon la nivel global. În 2020, Danemarca a generat 65 de milioane de tone de emisii echivalente CO2.

În condițiile în care Danemarca este un producător important de carne de porci, animalele sunt sacrificate în număr mare, mai exact, un număr de peste două ori mai mare decât populaţia sa.

Friptura de porc este un preparat nelipsit de pe mesele danezilor. Dacă toţi oamenii ar urma recomandările alimentare ale guvernului de a-şi reduce consumul de carne la 350 de grame săptămânal de la o medie de aproape un kilogram, consiliul estimează că Danemarca ar putea emite o cantitate cuprinsă între 2,6 şi 3,9 milioane de tone de emisii echivalente CO2, mai puţin în fiecare an.

Consilierul independent al Guvernului a recomandat săptămâna trecută reducerea producţia de carne de vită şi lactate, prin impunerea unei taxe pe emisii fermierilor. Danemarca este una dintre cele mai intens cultivate ţări din lume, peste jumătate din suprafaţa ţării fiind dedicată activităţilor agricole.

Citiți și: DOCUMENT. Românii nu mai au voie să dețină mai mulți porci. Guvernul anunță câte animale mai pot fi ținute într-o curte