- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Negocieri la Bruxelles pentru limitarea importurilor de cereale din Ucraina. CE a propus plafonări pentru trei produse „sensibile”

19 Mar, 22:50 • Adrian Popovici
Țările UE şi Parlamentul European deschid încep negocierile pentru prelungirea excepţiilor vamale acordate Ucrainei şi ar putea decide restrângerea importurilor de cereale.
Negocieri la Bruxelles pentru limitarea importurilor de cereale din Ucraina. CE a propus plafonări pentru trei produse „sensibile”

Negocierile dintre țările Uniunii Europene și Parlamentul European pentru prelungirea excepțiilor vamale acordate Ucrainei sunt în plină desfășurare, iar deciziile ce urmează să fie luate au potențialul de a influența semnificativ fluxurile comerciale din regiune. Negocierile sunt tensionate, mai ales din cauza controverselor din statele estice legate de importurile de cereale, transmite AFP, citat de Antena 3 CNN.

Recent, ambasadorii celor 27 de state membre ale UE au convenit să ia în considerare o restricționare a importurilor de cereale ucrainene, pe durata analizei exceptării de la plata taxelor vamale pentru această țară aflată în conflict, conform unor surse diplomatice.

Discuțiile au stârnit diverse opinii în cadrul UE, iar unele țări membre au manifestat încă rezerve. Franța, printre altele, a susținut anumite propuneri poloneze pentru a limita fluxul de cereale, iar în urma unor înțelegeri, s-au luat în considerare „frâne de urgență”, conform unei surse franceze.

Citește și: Cantitatea de cereale ucrainene transportată prin portul Constanța a scăzut cu 38% în ianuarie 2024 față de 2023

Cereale din Ucraina. Foto arhivă
Cereale din Ucraina. Foto arhivă

Cerealele din Ucraina, motiv de controverse în UE?

Principala preocupare în spatele acestei dezbateri este prăbușirea prețurilor produselor agricole în unele țări europene, ca urmare a unui aflux masiv de cereale, ouă și carne de pasăre din Ucraina. Fermierii din UE acuză concurență neloială, întrucât produsele ucrainene nu respectă anumite norme comunitare. În special, țările vecine se confruntă cu această problemă, alimentând nervozitatea în sectorul agricol, mai ales în Polonia.

Pentru a face față acestei situații, Comisia Europeană a propus plafonarea importurilor pentru trei produse considerate „sensibile” – carne de pasăre, ouă și zahăr. Această propunere a fost inițial validată de statele membre, dar Parlamentul European a cerut extinderea plafonării la cereale (grâu, orz, ovăz, porumb) și la miere.

Parlamentarii europeni doresc ca perioada de referință să fie calculată pe baza mediei a trei ani (2021-2023), în timp ce organizațiile fermierilor critică faptul că plafonarea propusă de Bruxelles corespunde volumelor ridicate din ultimii doi ani, ceea ce a dus la criză. Se așteaptă ca Consiliul UE și Parlamentul European să ajungă la un compromis înainte de expirarea excepțiilor vamale la începutul lui iunie.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Olof Gill, a subliniat importanța găsirii unui echilibru între sprijinul acordat economiei ucrainene și implementarea măsurilor de protecție pentru produsele europene, în lumina datelor de pe piață.

„Trebuie găsit un echilibru corect între menţinerea sprijinului ferm pentru economia ucraineană şi adoptarea de măsuri de salvgardare pentru anumite produse ce merită o protecţie crescută potrivit datelor de pe piaţă”, a declarat marţi Olof Gill, purtător de cuvânt al Comisiei Europene

Citește și: Ce îi aşteaptă pe fermieri în 2024 şi de ce s-a prăbuşit preţul cerealelor. Specialist: „Trebuie să ne întoarcem la origini”