- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce îi aşteaptă pe fermieri în 2024 şi de ce s-a prăbuşit preţul cerealelor. Specialist: „Trebuie să ne întoarcem la origini”

04 Mar, 11:13 • Cornel Ghimeșan
Prăbușirea prețului cerealelor pe burse în 2024 poate fi explicată prin mai mulți factori, iar specialiștii estimează că acest an va fi unul de "cernere" în agricultura românească. Unul dintre motivele principale ale acestei scăderi a prețurilor cerealelor este opinia exprimată de Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, conform căruia piața trebuie să se întoarcă la nivelurile din 2019, anterior crizelor care au afectat economia mondială.
Ce îi aşteaptă pe fermieri în 2024 şi de ce s-a prăbuşit preţul cerealelor. Specialist: Trebuie să ne întoarcem la origini

Ce îi aşteaptă pe fermieri în 2024 şi de ce s-a prăbuşit preţul cerealelor. Explicația se bazează pe ideea că anii 2020 și 2021 au fost marcați de evenimente precum pandemia de COVID-19 și recolte bogate, care au avut un impact semnificativ asupra pieței cerealelor. În acești ani, fluctuațiile prețurilor cerealelor au fost puternic influențate de aceste evenimente, iar acum, în 2024, se observă o revenire treptată la nivelurile de dinaintea crizelor.

Citeşte şi: În ce condiții mai este posibilă cumularea pensiei cu salariul. Detaliul din noua lege pe care trebuie să îl știe toți pensionarii activi profesional

Astfel, specialiștii estimează că prețul cerealelor continuă să scadă deoarece piața agricolă se ajustează la condițiile anterioare crizelor economice și la noile realități ale comerțului internațional. Această scădere a prețurilor poate avea un impact semnificativ asupra fermierilor, care se confruntă acum cu provocarea de a supraviețui în condiții economice dificile, în loc să-și propună obiective de profitabilitate în anul 2024.

Ce îi aşteaptă pe fermieri în 2024 şi de ce s-a prăbuşit preţul cerealelor

Prăbușirea prețului cerealelor pe burse în anul 2024 poate fi explicată printr-o serie de factori, conform expertului Cezar Gheorghe:

  1. revenire la nivelurile din 2019 Specialistul consideră că piața agricolă ar trebui să se întoarcă la nivelurile din 2019, înainte de crizele care au afectat economia mondială. Aceasta înseamnă că prețurile ar trebui să se stabilizeze la niveluri mai reduse decât cele din anii recenti.
  2. impactul pandemiei și recoltelor bogate În timpul pandemiei de COVID-19, piața agricolă a fost relativ stabilă, însă anul 2021 a adus recolte extrem de bogate, care au dus la o creștere a ofertei de cereale și, implicit, la o scădere a prețurilor.
  3. conflictul din Ucraina Evenimente geopolitice, cum ar fi conflictul din Ucraina, au amplificat fluctuațiile prețurilor cerealelor pe piețele internaționale. Aceste conflicte pot crea incertitudine și perturbări în comerțul agricol, influențând prețurile.
  4. decapitalizarea piețelor Se pare că expertul sugerează că o decapitalizare a piețelor, prin reducerea injectării de bani în economie, ar putea contribui la stabilizarea prețurilor la niveluri mai scăzute.

„Explicația pe care tot o generez din luna noiembrie este că noi, lumea, trebuie să ne întoarcem la origini. Originea știți unde este? Departe, în 2019. Dacă ne aducem aminte, în 2020 a fost pandemia, totul era calm, dar eram pe niște niveluri de preț care au avut creșteri din cauza vremii, și apoi 2021, într-un an cu recolte extrem de bogate, a început marfa să crească în preț pe burse. (…) A venit conflictul din Ucraina care a amplificat enorm de mult aceste prețuri, iar acum totul se dezumflă. Trebuie să ne întoarcem la 2019, lumea trebuie decapitalizată de banii aceia aruncați în piață de Federal Reserve. Despre asta e vorba, nu despre altceva. Anul acesta se vor cerne foarte multe lucruri. Fermierul trebuie să supraviețuiască, acesta este cuvântul, că nu există o minune undeva, să se întâmple. Trebuie să pândească acum vremea, și nu glumesc. Dacă intervine undeva în lumea asta seceta pe vreo cultură, va augmenta prețurile”, a subliniat Cezar Gheorghe la AGRO TV, în emisiunea „Agricultura Modernă”.

Citeşte şi: Cum poţi obţine un voucher de 500 de lei de la Digi RCS-RDS. Ofertă exclusivă pentru abonaţii din România

Ca o concluzie, anul 2024 se anunță a fi dificil pentru fermieri, cu un accent mai mare pe supraviețuire decât pe realizarea unor profituri substanțiale. Fermierii sunt sfătuiți să monitorizeze îndeaproape condițiile meteorologice și să se pregătească pentru orice eveniment neașteptat, cum ar fi seceta sau alte calamități naturale, care ar putea influența prețurile și producția agricolă.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult