- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

O altă insectă aprobată de UE pentru consumul alimentar. Larva gândacului de bălegar va intra în meniul celor mai curajoși

19 Jan, 12:35 • Cornel Ghimeșan
Încă o insectă a primit undă verde de la Uniunea Europeană pentru a intra pe lista tipurilor de insecte care pot fi consumate pe post de alimente de către oameni. Este vorba despre larva gândacului de bălegar, care va putea fi consumată sub formă de făină sau gătită chiar în forma ei naturală.
O altă insectă aprobată de UE pentru consumul alimentar. Larva gândacului de bălegar va intra în meniul celor mai curajoși

Dacă până recent pe internet și în viața cotidiană circulau glume despre tipul de alimentație din țările asiatice și despre faptul că aceștia consumă gândaci și alte tipuri de insecte la ordinea zilei, ei bine, aceasta a devenit o realitate chiar și pentru Europa. Comisia Europeană a mai aprobat încă o insectă pentru consumul alimentar. Până în prezent, pe această listă se regăsesc patru tipuri diferite de insecte, iar ultima aprobată este larva gândacului de bălegar. Din acest moment această insectă poate fi consumată și comercializată.

Alte articole: Românii nu au frică nici de incendii, nici de amenzi! 80% din proprietățile din țară nu sunt asigurate

Larva de scarabeu poate fi gătită întreagă sau sub formă de pudră sau făină. Dați fiindcă aceasta ar putea lua forma de pudră, ea s-ar putea regăsi în unele dintre felurile noastre favorite de mâncare, dar și în batoane de cereale paste sau producție de panificație.

Conform specialiștilor, și această insectă aprobată pentru consumul alimentar uman ar putea provoca reacții alergice persoanelor care au, în mod uzual, reacții alergice la crustacee.

Aceasta este cea de a patra insectă aprobată de Comisia Europeană. În urmă cu puțin timp, Uniunea Europeană aproba oficial greierele de casă, mai exact făină produsă din acest tip de insectă. Acesta este un produs vietnamez, care acum a intrat oficial și pe piața europeană și a produs multă vâlvă la nivel internațional. Acest tip de făină va putea fi găsit, de acum încolo, în produse precum: pâine, biscuiți, pizza și chiar și în prăjiturile adorate de cei mici și cei mari.

Ce insectă vor consuma românii?

UE

 impune o serie de reguli în ceea ce privește eticheta produselor care vor conține făină de greiere, producătorii fiind obligați să menționeze pe aceasta faptul că produsul conține „Pulbere parțial degresată de Acheta domesticus (greier de casă)”. Totuși, în România, consumatorii ar putea fi „păcăliți”, în măsura în care majoritatea produselor de panificație din magazine, nu sunt ambalate sau etichetate, iar aluatul este, de cele mai multe ori, unul congelat care provine din import. Așadar, românii nu vor știi aproape niciodată ceea ce consumă.

Problema intorducerii insectelor în alimentație îl irită pe ministrul Agriculturii care a declarat că o directivă europeană nu ar putea să îi facă pe români „să saliveze” la gândaci. Petre Daea explica recent, în cadrul unei emisiuni, faptul că nu înţelege cum se poate mânca un gândac.

Alimentația bazată pe insecte îl irită pe Petre Daea
Alimentația bazată pe insecte îl irită pe Petre Daea

„Aţi crede dumneavoastră că noi ne-am apucat de gândacul de bucătărie…Dumneavoastră aţi văzut vreodată gândaci de bucătărie? Mai vezi şi pe scările blocului. Nici nu îţi vine să intri în bloc, cum dracu să-l bagi pe ăsta în gură?”, a declarat Petre Daea la Antena 3.

Ministrul a subliniat faptul că România oferă atât multe oportunități din punct de vedere culinar, încât nu este cazul să ne punem problema că am putea să ajungem să fim obligați să apelăm la gândaci.

„Vă spun ce trebuie să faceţi. În momentul în care avem mâncare în România, unde să o facem în România, avem sol în România, avem posibilitatea să creştem animale în România, avem posibilitatea să ne hrănim cu tot ceea ce avem în acest perimetru extraordinar…”.

Citește și: Franţa se pregăteşte pentru „joia neagră”. Grevă naţională şi proteste anunţate în toată ţara

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult