- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

O lămâie veche de 285 de ani s-a vândut pe o sumă imensă de bani! Motivul pentru care oamenii se luptă la licitație pentru ea

17 Feb, 13:06 • Fundeanu Madalina
O lămâie veche de 285 de ani s-a vândut pe o sumă imensă de bani! Un doritor a scos din buzunare mai bine de 8.000 de lei ca să plece acasă cu fructul
O lămâie veche de 285 de ani s-a vândut pe o sumă imensă de bani! Motivul pentru care oamenii se luptă la licitație pentru ea

De curând, la o licitație din Marea Britanie, o lămâie veche de 285 de ani s-a vândut pe o sumă colosală de bani. Un doritor a scos din buzunare mai bine de 8.000 de lei ca să plece acasă cu fructul, scrie Cancan.ro.

Lămâia ar fi fost găsită într-un cufăr din secolul al XIX-lea. Fructul citric a fost găsit atunci când englezii sortau bunurile unchiului lor. Bărbatul, care s-a stins din viață, deținea un cufăr vechi, iar moștenitorii au crezut că este valoros. Și au avut dreptate. Atunci când l-au dus la licitatorii Brettells, din Newport, Shrops, au descoperit o adevărată comoară.

În unul dintre sertarele piesei de mobilier, unul dintre specialiștii casei de licitații a găsit lămâia veche de 285 de ani. Coaja fructului se afla în descompunere, dar avea un mesaj inedit inscripționat pe ea. Acesta reprezintă motivul pentru care lămâia este atât de valoroasă.

Cu cât se vinde cea mai veche lămâie din lume. Ce a făcut-o să fie specială

Se spune că această lămâie ar fi fost oferită în dar, în semn de afecțiune. Lămâia ar fi fost cumpărată din India colonială și adusă tocmai până în Anglia. Are o lățime de circa 5 centimetri, fiind complet uscată. Cu toate acestea, în mod surprinzător, lămâia este foarte bine conservată.

Citește și: Mai multe stațiuni turistice în România! Guvernul aprobă atestarea lor în ședința din 16 februarie

cea mai veche lămâie din lume
cea mai veche lămâie din lume

Englezii nu au crezut că această lămâie ar putea valora ceva. Dar moștenitorii au decis să îl includă, mai mult în glumă, în licitația pentru cufăr. Realitatea i-a luat însă prin surprindere. Au fost depuse 35 de licitații online pentru fructul din 1739.

Inițial, lămâia cu mesaj de dragoste a fost evaluată la 40-60 de lire sterline. În final, un colecționar englez a scos din buzunar nu mai puțin de 1.416 lire sterline, echivalentul a 8.226 lei românești, pentru fructul uscat.

„Lămâia era într-un cufăr obișnuit de colecționare chineză de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Era chiar în spatele unuia dintre sertare. Cine știe de cât timp a fost acolo?! Cred că trebuie să fi fost un semn de dragoste adus înapoi din India colonială.

Ne-am gândit să ne distrăm puțin și să o punem la licitație cu o estimare de 40-60 de lire sterline. Licitația a început de la 40 de lire sterline, dar brusc a crescut la 340 de lire sterline, apoi la 440 de lire sterline și tot așa. Este un element unic”, a declarat licitatorul David Brettell.

Vezi și: Orașele din România unde se vor construi stadioane noi, de sute de milioane de euro. Cel mai scump, de 170 de milioane de euro, va fi în București