- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

O posibilă criză pândește sectorul bancar. Fitch a emis un avertisment privind posibilitatea de a retrograda ratingurile unui număr semnificativ de bănci, inclusiv JPMorgan.

16 Aug, 12:29 • Cornel Ghimeșan
Un avertisment a fost dat de către un specialist din echipa agenției de evaluare financiară Fitch Ratings cu privire la fragilitatea sectorului bancar din Statele Unite, acesta aflându-se într-o situație sensibilă și aproape de a se confrunta cu o provocare semnificativă în viitorul apropiat.
O posibilă criză pândește sectorul bancar. Fitch a emis un avertisment privind posibilitatea de a retrograda ratingurile unui număr semnificativ de bănci, inclusiv JPMorgan.

Un expert din cadrul agenției de evaluare financiară Fitch Ratings a emis un avertisment cu privire la faptul că sectorul bancar din Statele Unite se află într-o poziție delicată, fiind la un pas de o potențială provocare majoră. Există riscul ca ratingurile mai multor bănci americane să fie revizuite în scădere, iar aceasta ar putea afecta inclusiv instituții importante precum JPMorgan Chase, conform informațiilor transmise de CNBC.

Citește și: Bursele europene au scăzut cu 2%, după retrogradarea ratingului de ţară al SUA de Fitch Ratings

În luna iunie, agenția de evaluare financiară și-a ajustat evaluarea privind starea industriei bancare, o acțiune menționată de analistul Chris Wolfe ca trecând în mare măsură neobservată, deoarece nu a generat revizuiri negative ale ratingurilor băncilor.

Cu toate acestea, o altă reducere a calificativului industriei cu un grad, până la A+ de la AA-, ar obliga Fitch să reevalueze ratingurile pentru fiecare dintre cele peste 70 de bănci din SUA pe care le monitorizează. Acest aspect a fost subliniat de Wolfe într-un interviu exclusiv acordat postului CNBC la sediul companiei din New York.

„Dacă ar fi să-l mutăm la A+, atunci asta ar recalibra toate măsurile noastre financiare şi s-ar traduce probabil în acţiuni negative de rating”, a spus Wolfe.

În ultima perioadă, agențiile de evaluare a creditului, pe care investitorii în obligațiuni le iau în considerare, au creat agitație pe piețe.

Săptămâna trecută, Moody’s a redus ratingurile a 10 bănci mici și mijlocii și a avertizat că alte 17 instituții de credit ar putea suferi ajustări similare, inclusiv instituții mai mari precum Truist și US Bank.

Ce măsuri a adoptat Fitch în ultima perioadă

În primele zile ale acestei luni, Fitch a revizuit în scădere ratingul de credit pe termen lung al SUA din cauza instabilității politice și a creșterii datoriei, o acțiune care a fost criticată de lideri de afaceri, inclusiv de CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon.

În prezent, Fitch dorește să transmită pieței că, chiar dacă retrogradarea băncilor nu este o concluzie previzibilă, reprezintă un risc real, conform declarațiilor lui Wolfe.

Măsura adoptată de Fitch în luna iunie a condus la o diminuare a scorului „mediului de operare” al industriei bancare de la AA la AA-, ca urmare a mai multor factori, printre care presiunea asupra ratingului de credit al țării, expunerea la lacunele de reglementare dezvăluite de eșecurile unor bănci regionale din martie și incertitudinea referitoare la nivelurile dobânzilor.

Problema generată de o posibilă retrogradare la A+ constă în faptul că scorul industriei bancare ar fi inferior unor bănci de top din SUA.

În cazul în care acest scenariu se materializează, ratingurile celor mai mari două bănci din țară după active, respectiv JPMorgan și Bank of America, ar putea fi reduse la A+ de la AA-. Acest lucru se datorează faptului că ratingurile băncilor nu pot depăși scorul mediului de operare în care își desfășoară activitatea.

Citește și: Euroins România, retrogradată de Fitch la ratingul „CC”, în categoria junk. Pierderi de 2 miliarde de lei

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult