- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Pagubele create de cutremurele din Turcia se ridică la 84 de miliarde de dolari. Cât va dura refacerea regiunilor afectate

13 Feb, 22:29 • Cornel Ghimeșan
O organizație a oamenilor de afaceri din Turcia a estimat că pagubele celui mai devastator cutremur care a lovit țara pe data de 6 februarie, se ridică la 84,1 miliarde de dolari.
Pagubele create de cutremurele din Turcia se ridică la 84 de miliarde de dolari. Cât va dura refacerea regiunilor afectate

Pagubele create de cutremurele din Turcia se ridică la 84 de miliarde de dolari. Asta în timp ce un oficial din cadrul Guvernului de la Ankara a estimat costurile la peste 50 de miliarde de dolari, potrivit Economica.net

Citește și Ce se întâmplă cu Legea Pensiilor. Declarațiile lui Marcel Ciolacu. „Trebuie închisă o dată pentru totdeauna această discuţie”

Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă (AFAD) a anunțat luni că bilanţul seismului violent care a lovit Turcia şi Siria pe 6 februarie a crescut la 35.225 de morţi.

Potrivit datelor oficiale pe care autoritățile de la Ankara le dețin, cutremurul cu magnitudinea de 7,8 a ucis 31.643 de persoane în sudul Turciei.

Mai mult, costurile pagubelor se ridică la 84,1 miliarde de dolari, dintre care 70,8 miliarde de dolari pentru repararea miilor de locuinţe distruse, 10,2 miliarde de dolari reprezentând pierderea venitului naţional şi 2,9 miliarde de dolari ca urmare a zilelor de lucru pierdute, arată un raport publicat zilele trecute de Turkish Enterprise and Business Confederation.

Acest raport estimează că principalele costuri vor fi cele cu reconstruirea locuinţelor, a liniilor pentru transportul energiei electrice şi a infrastructurii, precum şi acoperirea nevoilor de adăpost, pe termen scurt, mediu şi lung, ale sutelor de mii de oameni care au rămas fără locuinţă.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat că statul va finaliza reconstrucţia caselor devastate de cutremure în decurs de un an, iar Guvernul de la Ankara pregăteşte un program care va permite ţării „să stea din nou în picioare.”

Mahmoud Mohieldin, director executiv în cadrul Fondului Monetar Internaţional, a transmis duminică că este puţin probabil ca impactul cutremurului din 6 februarie asupra PIB-ului Turciei să fie similar cu cel provocat de cutremurul din 1999 care a lovit centrul industrial din nord-vestul ţării. Acesta a subliniat că după impactul iniţial care se va resimţi pe parcursul următoarelor câteva luni, investiţiile publice şi private în reconstrucţie ar putea impulsiona PIB-ul Turciei în viitor.

Atât economiştii cât şi oficialii de la Ankara estimează că seismul ar urma să şteargă până la două puncte procentuale din creşterea economică a Turciei în acest an.

Guvernul de la Ankara prognoza înainte de seism o creştere economică de 5,5% pentru acest an, asta după un avans de 5% în 2022.

Anul acesta în Turcia ar trebui să aibă loc alegeri prezidenţiale şi parlamentare, acestea ar urma să fie cea mai mare provocare cu care s-a confruntat Erdogan în cele două decenii de când este la putere, atrag atenția analiștii economici.

În cele 10 provincii devastate de cutremur, a fost decretată o stare de urgenţă pe o perioadă de trei luni, în acest timp Banca Centrală a Turciei a amânat plăţile la anumite credite.

De asemenea, trezoreria turcă a declarat situaţie de forţă majoră până la finele lunii iulie şi a amânat plata taxelor pentru regiunea afectată.

Citește și Cât de sigure sunt clădirile din România, în cazul unui cutremur de magnitudinea celor din Turcia? Cum putem verifica dacă blocul în care locuim va rezista unui seism major

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult