- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Pentru clienți oroare, pentru bănci numai beneficii! Majorarea dobânzilor aduce numai avantaje băncilor europene!

23 Oct, 15:59 • Oprea Alina
Majorarea dobânzilor constituie un mare avantaj pentru bănci. Acestea înregistează, de la criza financiară, cel mai ridicat profit datorită majorării dobânzilor!
Pentru clienți oroare, pentru bănci numai beneficii! Majorarea dobânzilor aduce numai avantaje băncilor europene!

Perspectivele economice se înrăutățesc, însă în urma crizelor geopolitice, atenția se concentrează asupra presiunii asupra marjelor de profit și la indiciile privind creditele neperformante.

„Băncile generează câştiguri ridicate. Trimestrul trei va fi o şansă să luăm pulsul evenimentelor şi să vedem cum această situaţia benefică se normalizează, de exemplu pentru că ele transmit clienţilor impactul dobânzilor mai ridicate.”, a declarat Alexandra Annecke, manager de portofoliu la Union Investment în Frankfurt, potrivit wall-street.ro.

Băncile centrale au încercat să contracareze inflația, însă fără succes, iar dobânzile s-au majorat enorm astfel că a fost determinată concurența mai mare pentru depozite și credite ipotecrae în regiune, potrivit datelor reieșite din declarațiile cu privire la acest subiect.

Citește mai multe despre: Uniunea Europeană vrea fermieri tineri. Se acordă credite cu dobânzi reduse pentru tinerii care vor să-şi cumpere terenuri agricole

Războaiele, un impact major pentru bănci?

Sunt analizați foarte mulți factori care ar putea determina aceste repercusiuni economice, iar analiștii iau în calcul războiale care sedesfășoară în Ucraina și Israel. În afara acestora, există mari temeri pentru evoluția ceonomiei Chinei, dar și sporirea eforturilor de a impune taxe excepționale pe profiturile firmelor. mai mult decât atât, analizele merg până în zona de credite neperformante, în special împrumuturile din sectorul imobiliar comercial.

Banca Europeana
Banca Europeana

„Inflaţia mai ridicată ar putea duce la o creştere mai mare a salariilor şi ar putea majora peste aşteptări costurile în anul fiscal 2024. De asemenea, menţinerea pentru o perioadă mai lungă a dobânzilor ridicate ar putea afecta calitatea activelor şi nivelul creditării în sectorul bancar. De asemenea, pe segmentul investiţiilor bancare s-ar putea înregistra scăderi, deoarece incertitudinile afectează semnificativ Ofertele Publice Iniţiale (IPO) şi finalizarea tranzacţiilor.” , declară analistul RBC Benjamin Toms, potrivit sursei citate.

Scăderea veniturilor băncilor europene?

Analiștii au declarat că trimestrul 3 ar trebui să vină cu o scădere a veniturilor la băncile din Europa, care ar urma să aibă câștiguri sub nivelul celor din SUA. Au existat foarte multe pierderi din acreditare, astfel că băncile europene sunt obligate să pună deoparte mai mulți bani. Pentru moment, bancherii nu sunt îngrijorați cu privire la calitatea portofoliilor de împrumuturi. Cu toate acestea, autoritățile de reglementare au emis câteva avertizări care au în vedere menținerea pentru o perioadă mai lungă a dobânzilor ridicate asupra calității activelor pentru că acestea pot provoca repercusiuni.

„Când sunt în derulare astfel de modificări structurale, aceste şocuri geopolitice, tranziţia energetică, digitalizarea, trebuie să avem grijă şi să fim conştienţi că modelele noastre ar putea să nu fie eficiente în identificarea principalelor puncte de presiune aşa cum am vrea să fie.”, a declarat Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, potrivit sursei citate.

Citește mai multe despre: Începând de azi, românii pot cumpăra noi titluri de stat Tezaur. Statul anunță ce dobânzi oferă pentru octombrie 2023