Conform unui comunicat transmis agenției AFP, universitatea va renunța la 1.975 de locuri de muncă în afaceri externe și la 247 în Statele Unite, după ce a pierdut 800 de milioane de dolari din subvențiile federale. Tăierile de locuri de muncă sunt legate direct de pierderea unei sume semnificative din finanțările acordate prin agenția federală USAID (Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională), care a fost afectată de reducerile bugetare implementate de administrația Trump.
„Reducerile afectează activitatea desfășurată atât în Statele Unite, cât și în întreaga lume”, a precizat Johns Hopkins în comunicatul său, potrivit Agerpres.
În mod special, reducerea fondurilor va avea un impact major asupra programelor de cercetare și inițiativelor care vizează domenii importante, precum „îngrijirea mamelor și a bebelușilor, lupta împotriva bolilor” și „furnizarea de apă potabilă”, toate acestea fiind inițiative finanțate anterior prin subvențiile USAID. Această agenție federală a fost un susținător important al cercetărilor privind SIDA și alte boli infecțioase, în special în regiunile mai puțin dezvoltate ale lumii.
Tăierile anunțate de Johns Hopkins fac parte dintr-o tendință mai largă de reducere a subvențiilor și programelor financiare de la nivel federal. De altfel, administrația Trump a fost deja criticată pentru măsurile sale financiare, inclusiv pentru tăierea bugetelor alocate agențiilor de dezvoltare internațională. În acest context, reducerea fondurilor pentru universități și instituții de cercetare a devenit un subiect de dispută majoră. Aceste măsuri sunt văzute de mulți ca o amenințare directă la adresa progreselor în cercetarea științifică și a sănătății publice globale.
De asemenea, tăierile de fonduri sunt doar un exemplu al abordării criticate de administrația Trump în ceea ce privește instituțiile academice. Recent, președintele republican a avut în vizor universitățile, denunțându-le pentru ceea ce el consideră a fi inacțiune în fața manifestațiilor studențești pro-palestiniene, care au avut loc pe campusurile americane, ca răspuns la conflictul din Gaza. Aceste proteste au fost văzute de Trump ca o formă de „hărțuire persistentă a studenților evrei”, iar guvernul său a decis să impună sancțiuni financiare în cazul universităților care nu ar fi acționat corespunzător.
În această atmosferă tensionată, administrația Trump a anunțat „anularea imediată” a 400 de milioane de dolari în subvenții federale pentru Universitatea privată Columbia din New York, un demers care a fost justificat de acuzarea instituției de „inacțiune în fața actelor antisemite din campusul său”. „Aceste anulări reprezintă prima rundă de acţiuni. Alte anulări sunt de aşteptat să urmeze”, au declarat oficialii guvernamentali, subliniind că vor urma măsuri suplimentare împotriva universităților care nu respectă normele stabilite de administrație.