Într-un interviu acordat joi publicației Financial Times, Duda a spus că președintele american Donald Trump ar putea muta armele nucleare americane păstrate în Europa de Vest sau în SUA în Polonia — și a adăugat că a discutat recent această idee cu trimisul special al lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg.
Propunerea vine pe fondul avertismentelor tot mai numeroase din partea liderilor occidentali și a agențiilor de informații cu privire la posibilitatea unui război de amploare în Europa în următorii cinci ani.
„Cred că nu doar că a venit momentul, dar ar fi mai sigur dacă acele arme ar fi deja aici. Granițele NATO s-au mutat spre est în 1999, așa că, 26 de ani mai târziu, ar trebui să existe și o deplasare a infrastructurii NATO spre est. Pentru mine, acest lucru este evident. Rusia nici măcar nu a ezitat când și-a mutat armele nucleare în Belarus. Nu au cerut permisiunea nimănui”, a spus Duda.
Totuși, există un risc demn de luat în seamă că această solicitare să fie percepută ca extrem de provocatoare la Moscova.
Comentariile lui Duda vin în contextul în care, luna trecută, a declarat că Polonia ar găzdui „cu mare plăcere” trupe americane, dacă Germania nu le dorește. El a răspuns, astfel, avertismentului viitorului cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, care a spus că administrația Trump „nu se preocupă de Europa” și că Europa trebuie să-și consolideze urgent apărarea.
Pe 7 martie, prim-ministrul polonez Donald Tusk, un rival politic al lui Duda, a declarat că Polonia caută acces la arme nucleare și dorește să construiască o armată de 500.000 de soldați pentru a-și întări apărarea împotriva amenințării ruse. Tusk a spus că Polonia „poartă discuții serioase” cu Franța despre a fi protejată de umbrela nucleară franceză.
Potrivit Financial Times, Duda a fost de acord cu Tusk că Polonia ar putea căuta protecție sub umbrela nucleară a Franței, dacă nu sub cea a SUA, dar a respins perspectiva ca Polonia să-și dezvolte propriile arme nucleare, întrucât asta ar dura decenii.
Fostul ministru rus al Apărării Serghei Șoigu și omologul său belarus, Viktor Hrenin, au semnat un acord în mai 2023 pentru transferul de arme nucleare tactice în Belarus, vecinul Poloniei.
Armele nucleare tactice ale Rusiei sunt concepute pentru a fi folosite pe câmpul de luptă în Europa și Asia și au o rază de acțiune mai limitată în comparație cu armele nucleare strategice, care ar putea ajunge în Statele Unite.
Președintele rus Vladimir Putin a lansat în mod repetat amenințări nucleare împotriva Ucrainei și a Occidentului de la începutul invaziei la scară largă din februarie 2022. Deși aceste amenințări nu s-au materializat, persistă îngrijorări legate de ambițiile militare ale Rusiei dincolo de Ucraina.
Președintele francez Emmanuel Macron a semnalat, de asemenea, o schimbare în politica nucleară, spunând pe 5 martie că Franța este deschisă să-și extindă umbrela nucleară pentru a proteja aliații europeni.