- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Premieră în Marea Britanie! Prima linie de autobuze care se conduc singure!

12 May, 17:00 • Constantin Cristina
De săptămâna viitoare, o nouă linie de autobuze care se conduc singure va fi inaugurată, deși șoferii vor rămâne în mașini în caz de situații urgențe la care este necesar să intervină.
Premieră în Marea Britanie! Prima linie de autobuze care se conduc singure!

Marea Britanie lansează prima linie de autobuze autohtone care se conduc singure și vor intra în circulație de săptămâna viitoare la Edinburgh, a informat G4Media.ro.

Citește și: Comisia Europeană vrea autobuze cu emisii zero. Vine și rândul transportului public. De când vor fi făcute modificările

Premieră în Marea Britanie! Prima linie de autobuze care se conduc singure!

Deși autobuzele se vor conduce singure, fără ajutorul șoferilor, aceștia vor rămâne în vehicule pentru a interveni în caz de urgență și a menține totul sub control.

„Tehnologia de autonomie prezentă la aceste autobuze a fost deja testată, dar aceasta este prima data când este folosită pe o linie de autobuz”, a declarat Peter Stevens, director de afaceri publice al companiei Stagecoach, în timpul unei demonstrații lângă Edinburgh.

Noua linie se întinde pe o suprafață de aproximativ 22 de kilometri, situată în vestul capitalei scoțiene și urmează să transporte 10.000 de pasageri pe săptămână.

autobuz
autobuz

 

Autobuzele vor circula cu o viteză de maxim 50 km/h și vor fi supravegheată în mod permanent de un șofer care va verifica buna funcționare a tehnologiei, așa cum prevede legea britanică care nu autorizează deocamdată circulația vehiculelor complet autonome pe drumurile publice.

La bord se va afla un alt agent care va verifica biletele călătorilor și pentru a sta la dispoziția acestor în caz de nelămuriri. Un sistem dotat cu inteligență artificială va detecta alte vehicule de pe drum pentru a evita coliziunile, în timp ce camerele și un radar vor scana drumul pentru a evita pietonii.

Potrivit lui Peter Stevens, serviciul va fi mai sigur și mai eficient, cu economii de combustibil de până la 20%. „Sistemul poate răspunde mai repede decât timpul de reacție al unui om” atunci când este necesar, a explicat el.

Acest serviciu este „ceva nou, interesant de văzut, o parte a revoluției noastre tehnologice”, a afirmat Callum Jones, șofer de autobuz. În 2021, un autobuz electric fără șofer a fost pus în funcțiune în Malaga, Spania, un proiect prezentat ca o premieră în Europa. Teste au fost, de asemenea, efectuate în Coreea de Sud în același an și în Singapore la începutul anului 2023.

Alte articole: Capitala se va alege cu 100 de autobuze noi! Firma turcească a anuțat că a câștigat licitația de aproximativ 59 de milioane de euro