- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Preţurile locuinţelor scad în cel mai rapid ritm din ultimul deceniu. Piața imobiliară din Marea Britanie este în pericol

08 Jul, 11:15 • Lupu Alexandra
Semnal de alarmă pe piața imobiliară din Marea Britanie. Prețul locuințelor s-a prăbușit la minimul ultimilor 10 ani. Totul se întâmplă după ce costurile de împrumut din ce în ce mai mari i-au lăsat fără britanici fără șansa de a avea o casă.
Preţurile locuinţelor scad în cel mai rapid ritm din ultimul deceniu. Piața imobiliară din Marea Britanie este în pericol

Prețurile locuințelor din Marea Britanie scad în cel mai rapid ritm din 2011 și până acum. În tot acest timp, piața imobiliară cedează în fața creșterilor costurilor de împrumut, informează businessmagazin.ro.

Semnale de alarmă în Marea Britanie

În iunie 2023, costul mediu al unei locuințe a scăzut cu 2.6%, față de anul precedent. Concret, costul a ajuns la 285.000 de lire sterline (364.320 dolari). Luna trecută a avut loc al treilea declin consecutiv, atunci când prețurile au scăzut cu 0.1%.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: S-a început testarea vaccinului anticancer! Marea Britanie își propune să trateze 10.000 de bolnavi în 7 ani

Speculațiile conform cărora Banca Angliei va trebui să majoreze în continuare ratele dobânzilor pentru a domoli inflația au dus la creșterea costului creditelor ipotecare. Cele mai comune împrumuturi cu rată fixă au depășit 6%, iar nivelul este considerat ca fiind un prag problematic pentru consumatori.

„Presiunea rezultată asupra accesibilităţii va acţiona în mod inevitabil ca o frână asupra cererii, pe măsură ce cumpărătorii se gândesc la ceea ce îşi pot permite în mod realist”, a declarat Kim Kinnaird, director la Halifax Mortgages.

Comercianții estimează că BOE va majora ratele dobânzilor la 6.5% până în decembrie. Va fi cel mai ridicat nivel din 1998 încoace. Pentru mulți dintre comercianți, creşterea costurilor de împrumut încă nu a ajuns în casă. Organismul industrial UK Finance estimează că 800.000 de credite cu dobândă fixă vor trebui refinanţate în a doua jumătate a anului 2023. Totodată, alte 1.6 milioane vor trebui refinanțate în 2024.

Marea Britanie 
Marea Britanie

Săptămâna trecută a fost identificată o altă imagine a răcirii piețelor imobiliare. Indicele prețurilor locuințelor a arătat o scădere de 3.5% pe an, fiind cea mai mare din 2009 încoace, în datele furnizate de Nationwide Building Society.

Istoricul sugerează că activitatea de pe piața imobiliară va încetini brusc. Creșterile mari ale ratelor swap preced adesea scăderi mari ale construcțiilor de locuințe, potrivit unei analize din ultimii 35 de ani. Halifax a declarat că scăderea prețurilor locuințelor a fost cea mai mare în sud-estul Angliei. În Londra, prețurile au scăzut în termeni anuali cu 2,6%, cea mai mare scădere din octombrie 2009.

Citește și: ȘOCANT! Marea Britanie, la cuțite cu WhatsApp. Țara este îngrijorată pentru siguranța online