- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

ȘOCANT! Marea Britanie, la cuțite cu WhatsApp. Țara este îngrijorată pentru siguranța online

14 May, 20:46 • Constantin Cristina
Decizie șocantă! WhatsApp, pe cale de dispariție în Marea Britanie! Țara pune mai presus siguranța online. Ce prevede noua lege.
ȘOCANT! Marea Britanie, la cuțite cu WhatsApp. Țara este îngrijorată pentru siguranța online

Guvernul britanic se află într-o confruntare cu WhatsApp, care ar putea duce la dispariția aplicației de mesagerie din Marea Britanie, a informat The Guardian.

Totul a plecat de la proiectul de lege ce are în vedere siguranța online, care atinge toate aspectele vieții online din Marea Britanie. După mai bine de patru ani de elaborare, cu opt secretari de stat și cinci prim-miniștri implicați în redactarea sa, proiectul de lege, care trece prin Camera Lorzilor, are peste 250 de pagini. Numai cuprinsul se întinde pe 10 pagini.

Citește și: Toţii utilizatorii de WhatsApp trebuie să afle asta! Anunţul important făcut Mark Zuckerberg

Marea Britanie, la cuțite cu WhatsApp. Țara este îngrijorată pentru siguranța online

„Proiectul de lege nu oferă nicio protecție explicită pentru criptare, iar dacă este implementat așa cum este scris, ar putea împuternici Ofcom să încerce să forțeze scanarea proactivă a mesajelor private pe serviciile de comunicare criptate end-to-end, anulând, ca urmare, scopul criptării end-to-end și compromițând confidențialitatea tuturor utilizatorilor”, a declarat o coaliție de furnizori, inclusiv liderii de piață WhatsApp și Signal, într-o scrisoare deschisă luna trecută.

„Nouăzeci și opt la sută dintre utilizatorii noștri se află în afara Marii Britanii. Ei nu vor să reducem securitatea produsului și, ca o chestiune simplă, ar fi o alegere ciudată pentru noi să alegem să reducem securitatea produsului într-un mod care ar afecta acei 98% dintre utilizatori”, a declarat șeful WhatsApp, Will Cathcart, pentru The Guardian în martie.

Legislatorii au cerut guvernului să ia în serios aceste îngrijorări. „Aceste servicii, cum ar fi WhatsApp, vor putea părăsi Marea Britanie. Acest lucru nu este ca și cum ai amenința că vei pleca în furtună. Nu este făcut în niciun fel de pișcătură în acest fel. Atunci când punem o presiune enormă asupra acestor platforme pentru a scana comunicațiile, trebuie să ne amintim că sunt platforme globale. Ele au un sistem care funcționează pentru miliarde de oameni din întreaga lume. O piață relativ mică, cum este cea din Marea Britanie, nu este ceva pentru care ar compromite miliardele lor de utilizatori din întreaga lume.”, a declarat Claire Fox în fața Camerei Lorzilor săptămâna trecută.

WhatsApp
WhatsApp

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat „Susținem o criptare puternică, dar acest lucru nu poate veni cu prețul siguranței publice. Companiile din domeniul tehnologiei au datoria morală de a se asigura că nu se orbesc pe ele însele și pe forțele de ordine în fața nivelurilor fără precedent de abuz sexual asupra copiilor pe platformele lor. Proiectul de lege privind siguranța online nu reprezintă în niciun caz o interzicere a criptării de la un capăt la altul și nici nu va impune serviciilor să slăbească criptarea.

În cazul în care aceasta este singura acțiune eficientă, proporțională și necesară disponibilă, Ofcom va putea să îndrume platformele să utilizeze o tehnologie acreditată sau să depună toate eforturile pentru a dezvolta o nouă tehnologie, pentru a identifica cu exactitate conținutul abuzurilor sexuale asupra copiilor, astfel încât acesta să poată fi eliminat și prădătorii josnici să fie aduși în fața justiției.”

Richard Allan, colegul liberal-democrat care a lucrat ca șef al politicii Meta timp de un deceniu, până în 2019, a descris abordarea guvernului ca fiind una de „ambiguitate intenționată”.

„Ei sunt atenți să spună că nu au intenția de a interzice criptarea end-to-end … dar, în același timp, refuză să confirme că nu ar putea face acest lucru în temeiul noilor puteri din proiectul de lege. Acest lucru creează un joc al găinii cu miză mare, în care guvernul crede că firmele le vor da mai mult dacă vor ține asupra lor amenințarea unor ordine tehnice drastice. Speranța guvernului este că firmele vor clipi primele în acest joc al găinilor și le vor da ceea ce își doresc.”, a mai spus Richard Allan.

Allan a spus că un alt scenariu ar putea fi ca guvernul să fie sincer și să declare că intenția sa este de a limita criptarea end-to-end.

„Aceasta ar permite cel puțin o tranziție ordonată, dacă serviciile aleg să retragă produsele de pe piața britanică mai degrabă decât să opereze aici în aceste condiții. S-ar putea să nu existe retrageri semnificative, iar guvernul britanic să se poată felicita că a apelat la cacealmaua companiilor și că a obținut ceea ce dorește cu un cost redus, dar mă îndoiesc că acesta va fi cazul.”, a mai adăugat Allan.

Alte articole: ATENȚIE! Se anunță concedieri puternice de până la 10.000 de angajați la Facebook, WhatsApp și Instagram. Care este, de fapt, motivul acestor disponibilizări