- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Prima reacția a lui Marcel Ciolacu după întrevederea pe tema Schengen cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei

07 Mar, 18:50 • Adrian Popovici
Premierul României, Marcel Ciolacu, a emis primele declarații după discuția privind Schengen cu cancelarul austriac Karl Nehammer. El a indicat că se îndreaptă către o etapă de normalizare a relațiilor, menționând că discuția s-a concentrat exclusiv asupra relației dintre România și Austria.
Prima reacția a lui Marcel Ciolacu după întrevederea pe tema Schengen cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a emis primele declarații după conversația cu austriacul Karl Nehammer cu privire la Schengen. Ne îndreptăm către o etapă de normalizare a relațiilor. Am abordat exclusiv situația dintre România și Austria, a transmis premierul Marcel Ciolacu, citat de Antena 3 CNN.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, discuția inițială ar fi trebuit să se desfășoare pe o durată de aproximativ jumătate de oră, dar s-a întins într-un dialog mai amplu în care au fost abordate și probleme tehnice. Ciolacu a subliniat că există o relație instituțională solidă și încredere între miniștrii de Interne ai Austriei și României.

Înainte de declarațiile făcute de Marcel Ciolacu, Karl Nehammer a făcut o postare pe o rețea de socializare în care a reluat argumentele pe care le-a folosit de-a lungul ultimelor luni pentru a bloca aderarea completă a României, astfel, cancelarul austriac este de părere că în prezent spațiul Schengen nu funcționează corespunzător, ceea ce face imposibilă extinderea acestuia. Nehammer a subliniat că „poziția Austriei rămâne clară și neschimbată” în privința aderării României la Schengen.

În plus, la Congresul PPE, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a abordat problema migrației ilegale și a subliniat necesitatea protejării granițelor externe. Cu toate acestea, în discursul său, Nehammer nu a menționat nimic despre aderarea României la Spațiul Schengen.

Te-ar putea interesa și: Iohannis, față în față cu Nehammer! Se decide soarta României: intrăm sau nu în Schengen?

Karl Nehammer, cancelarul Austriei
Karl Nehammer, cancelarul Austriei

Care este poziția lui Karl Nehammer cu privire la aderarea României?

După întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, cancelarul austriac, Karl Nehammer, a transmis pe rețeaua X că „poziția Austriei rămâne clară și neschimbată”, și a subliniat că în prezent „sistemul Schengen nu funcționează”, motiv pentru care „nu poate fi extins”.

„Astăzi mă aflu la București la Congresul Partidului Popular European @EPP. Ne pregătim împreună pentru alegerile importante pentru Parlamentul European din iunie. O întâlnire cu președintele României @KlausIohannis a fost, de asemenea, în program. România este un partener important pentru Austria. Companiile noastre sunt puternic implicate în România și creează multe mii de locuri de muncă acolo. Mulți cetățeni români lucrează în profesii de îngrijire în Austria și sprijină persoanele care au nevoie de îngrijire”, a scris liderul austriac pe contul său de X.

„În același timp, am vorbit foarte deschis și despre obiecțiile Austriei față de extinderea rapidă a spațiului Schengen. Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: În prezent, sistemul Schengen nu funcționează, prin urmare nu poate fi extins”, a completat Karl Nehammer.

Citește și: Karl Nehammer, mesaj tranșant de la București: România nu poate intra în Schengen. Sistemul nu funcționează, deci nu poate fi extins