- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Programul ONU de Dezvoltare a dat verdictul! Numai pagubele materiale provocate doar în Turcia „depăşesc 100 de miliarde de dolari”

07 Mar, 18:43 • Lupu Alexandra
Pagubele cauzate de cutremurele din Turcia depășesc 100 miliarde de dolari, așa cum rezultă din analiza făcută de mai multe instituții. Cea mai mare catastrofă naturală a traumatizat o întreagă populație.
Programul ONU de Dezvoltare a dat verdictul! Numai pagubele materiale provocate doar în Turcia „depăşesc 100 de miliarde de dolari”

Turcia a primit verdictul. Pagubele materiale produse de cutremur depășesc suma de 100 miliarde de dolari, susține stirileprotv.ro. Analiza a fost efectuată de Banca Mondială, Guvernul turc, ONU și Uniunea Europeană.

Pagubele din Turcia depășesc 100 miliarde de dolari

Primele informații arată că dezastrele materiale produse de cutremurul din Turcia sunt estimate la peste 100 miliarde de dolari. Analiza situației a fost efectuată atât de Guvernul turc, cât și de ONU, Uniunea Europeană și Banca Mondială. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui videoconferințe susținută la Gaziantep, în cadrul unei reuniuni susținută regulat de ONU (la Geneva), de către o reprezentantă a Programului ONU de Dezvoltare (PNUD).

Vezi și: Apar primele urmări ale cutremurului pe piața economică din Turcia. Prețul legumelor a explodat

Louisa Vinton afirmă că „este deja clar că numai pagubele materiale vor fi de peste 100 de miliarde de dolari”, la o lună după ce a avut loc cea mai mare catastrofă naturală din ultimul secol la nivel european, care a reușit să traumatizeze o întreagă populație. Seismul a avut loc pe data de 6 februarie, la ora 04:17, lăsând în urmă multe orașe în ruine. Cutremurul a înregistrat o magnitutine de 7.8 și a fost urmat de o replică de 7.6, ducând la decesul a peste 46.000 de persoane. 105.000 oameni au fost răniți, așa cum arată bilanțul transmis de oficiali.

Pagubele materiale provocate de cutremurele din Turcia
Pagubele materiale provocate de cutremurele din Turcia

În același timp, în 11 provincii ale țării, 214.000 clădiri au fost distruse complet, unele având 12 etaje. În Siria, aproape 6.000 de persoane și-au pierdut viața în urma seismelor. Orașele Turciei din provinciile Hatay și Kahramanmaraş au fost devastate, motiv pentru care autoritățile s-au văzut obligate să îngroape mii de oameni în cimitirele improvizate, pe câmpuri și în pădure. Oficialii estimează că au fost rănite peste 14 milioane de persoane, iar dintre cele afectate, 3.3 milioane au fost obligate să părăsească zonele care reprezentau un pericol pentru viața lor. Oamenii locuiesc acum în corturi sau în containere. În decursul unei singure luni, au fost înregistrate peste 13.000 replici, aspect care menține starea de alertă din Turcia.

Te-ar putea interesa și: Proprietarii care majorează excesiv chiriile riscă să ajungă la închisoare în Turcia. Guvernul de la Ankara vrea să înăsprească pedepsele după cutremurele devastatoare