- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Reacția oficială NATO, după propunerea de armistițiu temporar a Rusiei

06 Jan, 22:53 • Bumbeneci Diana
După ce Vladimir Putin a acceptat să înceteze focul pe timpul Crăciunului pe rit vechi, părerile din exterior nu au încetat să apară. NATO a avut o reacție oficială legată de deciziile Kremlinului.
Reacția oficială NATO, după propunerea de armistițiu temporar a Rusiei

NATO a avut prima reacție oficială, după ce Putin a ascultat de patriarhul Kiril și a ordonat încetarea focului pe timpul sărbătorilor destinate Crăciunului. Conform Alianței, Rusia este cea care a declanşat războiul în Ucraina, iar preşedintele Vladimir Putin „îl poate opri astăzi”, retrăgându-şi trupele din ţara condusă de Volodimir Zelenski.

NATO reacționează la deciziile lui Putin

Reacția NATO vine după ce şeful statului rus a decis instituirea unilaterală a unui armistiţiu de 36 de ore în conflictul din Ucraina cu ocazia sărbătoririi Crăciunului pe stil vechi, potrivit EFE.

Te mai poate interesa și: Ucraina a urcat în topul celor mai puternice armate din lume! Pe ce loc a ajuns România și care sunt cele mai slabe armate din lume

Prin intermediul unui comunicat oficial de presă, purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice, Oana Lungescu, a oferit mai multe detalii legate de discursul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelensiki, care a acuzat Rusia că vrea să „folosească Crăciunul ca acoperire” pentru a opri înaintarea armatei ucrainene în Donbas şi pentru a aduce echipamente şi muniţii mai aproape de poziţiile sale. Oana Lungescu a confirmat ceea ce și Zelenski a transmis în urmă cu câteva ore.

Oana Lungescu, purtător de cuvânt NATO
Oana Lungescu, purtător de cuvânt NATO

„Preşedintele Zelenski a clarificat poziţia Ucrainei cu privire la această aşa-zisă încetare a focului. Acest război a fost declanşat de Rusia, iar preşedintele Putin îl poate opri astăzi, retrăgându-şi trupele din Ucraina. În schimb, am văzut cum forţele ruse lansează de mai multe luni atacuri cu rachete şi drone asupra oraşelor şi infrastructurii civile” din Ucraina, a spus Lungescu.

Aceste atacuri, după cum explică oficialul NATO, au avut loc, de altfel, de Crăciun (după calendarul gregorian) şi de Anul Nou, în timp ce, potrivit Moscovei, decizia lui Putin este un răspuns la apelul patriarhului Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, privind instituirea unui armistiţiu de Crăciun, pe care credincioşii ortodocşi de rit vechi îl sărbătoresc pe 7 ianuarie.

„NATO va continua să sprijine Ucraina pentru a-şi proteja dreptul la autoapărare, consacrat în Carta Naţiunilor Unite”, a mai adăugat purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice.

Ai mai putea citi: Germania va livra Ucrainei un sistem aerian Patriot și mai multe vehicule de luptă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult