- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ucraina a urcat în topul celor mai puternice armate din lume! Pe ce loc a ajuns România și care sunt cele mai slabe armate din lume

06 Jan, 18:01 • Bumbeneci Diana
România nu a ajuns în top 20 cele mai puternice armate din lume, însă Ucraina, datorită sprijinului dat de Occident, a urcat în top 15. Iată care este top 5, dar și care sunt cele mai slabe armate de pe Pământ.
Ucraina a urcat în topul celor mai puternice armate din lume! Pe ce loc a ajuns România și care sunt cele mai slabe armate din lume

Ucraina a ajuns în topul celor mai puternice armate din lume! Țara condusă de Volodimir Zelenski este clasată pe locul 15 în topul celor mai puternice armate de pe planetă, din cele 145 de țări luate în considerare în clasamentul anual al puterilor militare Global Firepower 2023, potrivit publicației ucrainene Kyiv Independent, anunță Profit.

Ucraina a urcat în topul celor mai puternice armate

În clasamentul făcut public, România este clasată pe locul 47. În clasamentul de anul trecut, din 2022, țara noastră se afla pe locul 38, iar Ucraina locul 22, arată G4Media.ro. Pentru anul 2023, România deține un scor PwrIndx de 0,7735 (un scor de 0,0000 este considerat „perfect”). În ceea ce privete țările din regiunea României, Ungaria ocupă locul 54 iar Bulgaria 59.

Ai mai putea citi și: Germania va livra Ucrainei un sistem aerian Patriot și mai multe vehicule de luptă

Desigur, ascensiunea Ucrainei în clasament vine după „răspunsul financiar și material din partea Occidentului” la invazia rusă în Ucraina, a precizat organizația. În tot acest timp, datorită tehnicii deținute, Rusia și-a păstrat locul al doilea în clasament.

În acest context, Global Firepower a reliefat faptul că, în ciuda puterii cantitative și a avantajului material, armata rusă a arătat limitări cheie în ceea ce privește antrenamentul, aprovizionarea și pregătirea în timpul războiului. Publicația a adăugat că China, în prezent pe locul 3, se „apropia” de locul ocupat de Rusia. „2023 se va dovedi un an critic în direcția războiului ruso-ucrainean”, a adăugat Global Firepower.

Armată Ucraina
Armată Ucraina

Cele mai puternice cinci armate din lume: SUA, Rusia, China, India și Marea Britanie. Ultimele locuri ale clasamentului sunt ocupate de Moldova (143), Benin (144) și Bhutan (145). Clasamentul final al puterii de foc globale realizat de Global Firepower utilizează peste 60 de factori individuali pentru a determina scorul PowerIndex („PwrIndx”) al unei anumite națiuni, cu categorii care variază de la cantitatea de unități militare și poziția financiară la capacitățile logistice și geografia, anunță sursa citată.

Indicele global al puterii de foc (GPI) compară capacitatea de război convențional a diferitelor țări în ceea ce privește capacitățile de război terestru, maritim și aerian. Conform datelor prezentate pe Wikipedia, din cauza accentului pus pe războiul convențional, arsenalele nucleare nu sunt luate în considerare.

Citește și: Ucraina refuză propunerea lui Putin de a opri atacul pe timpul Crăciunului pe rit vechi! Cum au reacționat Germania și SUA

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult