- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Record de decese la volan: România conduce topul negru al accidentelor mortale din Uniunea Europeană

17 Oct, 18:37 • Gabriela Andreescu
Comisia Europeană a publicat, luni, 17 octombrie, statisticile finale privind accidentele rutiere mortale pentru anul 2021. Conform comunicatului de presă al Executivului european, România rămâne fruntașă la acest capitol, cu mult înaintea Bulgariei
Record de decese la volan: România conduce topul negru al accidentelor mortale din Uniunea Europeană

În 2021, România a înregistrat 92 de decese la un milion de persoane din accidente rutiere, cel mai mare număr din Europa, în creștere cu 7% față de anul anterior (85 de decese la milion), arată datele Comisiei Europene. Media UE este 45 de decese la milion.

Potrivit estimărilor Comisiei Europene, numărul de persoane decedate în accidente rutiere a crescut, în comparație cu anul anterior: 19.900 de persoane au fost ucise pe drumurile din UE anul trecut, ceea ce reprezintă o creștere de 6 % în raport cu 2020. Aceasta a urmat unei scăderi anuale fără precedent de 17% între 2019 și 2020, puternic influențată de scăderea nivelurilor de trafic din cauza restricțiilor de deplasare impuse în pandemie.

Din punct de vedere statistic, la nivelul UE, în 2021, s-au înregistrat 45 de decese rutiere la un milion de locuitori.

Țările cu cele mai mici rate ale deceselor în accidente rutiere au fost Suedia (20 decese la un milion de locuitori) și Danemarca (22/milion).

La polul opus, rata a fost de aproape cinci ori mai mare în România (92 de decese/milion) și de patru ori mai mare în Bulgaria (81/milion).

Raportul Comisiei Europene oferă și estimări pentru anul 2022.

România are cel mai mare număr de accidente mortale din Uniunea Europeană
România are cel mai mare număr de accidente mortale din Uniunea Europeană

Conform cifrelor preliminare pentru primele șapte luni ale anului 2022, numărul deceselor pe șosele a crescut din nou, în medie cu peste 10%, comparativ cu anul 2021. Unele state membre au înregistrat creșteri semnificativ mai mari. Cu toate acestea, tendința actuală este încă sub nivelurile anterioare pandemiei.

Citește și: De luni, constatarea amiabilă se va putea realiza direct de pe telefon. Aplicația este conectată la toți asigurătorii RCA

Estimarea la nivelul UE privind numărul de decese rutiere în 2022 până în prezent este încă sub cea din anul 2019, anul pre-pandemic, deși fluctuațiile lunare fac dificilă o predicție precisă pentru întregul an.

Documentul Comisiei Europene arată însă că ritmul actual al schimbărilor este insuficient pentru a îndeplini obiectivul UE de a reduce la jumătate numărul de decese până în 2030.

Valorile au fost anunțate în condițiile în care Comisia găzduiește anual Premiile de excelență în domeniul siguranței rutiere, prin care sunt recompensate proiectele inovatoare în materie de siguranță rutieră din întreaga Europă, informează Jurnalul.

În cadrul a strategiei „Viziunea zero”, Comisia colaborează îndeaproape cu statele membre în sensul unei abordări holistice a unui sistem sigur, care să includă vehicule sigure, infrastructură sigură, utilizarea în condiții de siguranță a drumurilor și o mai bună îngrijire post-coliziune.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult