- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Regina Elisabeta a II-a va fi condusă astăzi pe ultimul drum. Cum se va desfășura ziua istorică

19 Sep, 08:47 • Bumbeneci Diana
Regina Elisabeta a II-a va fi condusă astăzi pe ultimul drum. Funeraliile încep peste doar câteva ore, iar ziua va fi una încărcată de istorie.
Regina Elisabeta a II-a va fi condusă astăzi pe ultimul drum. Cum se va desfășura ziua istorică

Ceremonia de înmormântare va fi între 10:00 şi 18:30. Evenimentul istoric dedicat reginei Elisabeta a II-a începe cu funeraliile de stat la Westminster Abbey, la care participă peste 2.000 de invitați, printre care sute de demnitari străini şi capete încoronate, anunță Agerpres.

Ultima zi pentru regina Elisabeta a II-a

La finele slujbei de la abație se păstrează două minute de reculegere la nivel național pentru Regina Elisabeta a II-a, apoi se intonează imnul național „God Save the King”. Ulterior va fi organizată o procesiune în centrul Londrei de unde sicriul este dus la Castelul Windsor, unde Elisabeta a II-a va fi înmormântată, în cadrul unei ceremonii private, în capela Regele George al VI-lea, alături de soțul său, ducele de Edinburgh. Ducele a murit anul trecut.

De altfel, Regatul Unit a a păstrat un minut de reculegere duminică seară, la orele 20.00 (19.00 GMT), în memoria celei care a fost Regina Elisabeta a II-a care a decedat la 8 septembrie după mai bine de 70 de ani de domnie.

Citește și: „Priveghiul Prinților” la căpătâiul Reginei Elisabeta a II-a. Astăzi are loc unul dintre cele mai mari evenimente istorice

Regina Elisabeta a II-a va fi condusă astăzi pe ultimul drum. Cum se va desfășura ziua istorică
Regina Elisabeta a II-a va fi condusă astăzi pe ultimul drum. Cum se va desfășura ziua istorică

Guvernul britanic a invitat publicul să participe la un Moment Național de Reculegere acasă, în pragul ușii sau pe străzi, ori la evenimente ale comunității și priveghi. Cu toții se vor gândi o clipă la regina Elisabeta a II-a.

Este ultima zi de funeralii pentru Regina Elisabeta a II-a, iar acum, la marele final istoric, participă întreaga familie britanică, însă și invitați din mai multe țări. Va fi prezent președintele american Joe Biden, omologul său francez Emmanuel Macron, președintele Comisiei Europene, Ursula von. der Leyen și președintele Consiliului European Charles Michel, președinții Recep Tayyip Erdogan din Turcia și brazilianul Jair Bolsonaro, împăratul japonez Naruhito pentru prima sa călătorie în străinătate de la urcarea pe tron ​​în 2019 sau chiar prințul saudit Mohammed ben Salmane, cunoscut sub numele de „MBS”.

Au fost invitate multe capete încoronate, precum Prințul Albert de Monaco sau Regele Spaniei Felipe VI, precum și tatăl său Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 și acum trăiește în exil în Emiratele Arabe Unite. Momentan nu se știe dacă vor fi prezenți.

În acest context, Siria, Venezuela, Afganistanul, Myanmar, Rusia şi Belarus nu au fost invitate – în timp ce Iranului, Coreei de Nord şi celor din Nicaragua li s-a cerut să trimită doar un diplomat de rang înalt.

Mai poți citi și: 7 zile până la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Casa Regală a planificat activitățile din ultima săptămână

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult