- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Republica Moldova, amenințată de către Rusia. Războiul se poate muta mai aproape de România în 2023

24 Jan, 23:31 • Polojan Tudor
Leonid Kalașnikov, Președintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, a declarat că Republica Moldova va fi destrămată dacă va adera la NATO.
Republica Moldova, amenințată de către Rusia. Războiul se poate muta mai aproape de România în 2023

Președintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții amenință fățiș Republia Moldova. Acesta spune că Moldova se va auto-distruge odată cu aderarea la alianța nord-atlantică, scrie știripesurse.ro.

„Dacă Moldova ar dori să-și distrugă propriul stat, atunci aceasta (n.r.-aderare la NATO) este cea mai bună cale. Dacă sunt de părere că la fel ca și Finlanda sau Suedia, pe furiș, repede, profitând de situație, pot intra în NATO fără ca să se li se întâmple nimic în propria lor țară, atunci ar trebui să-și amintească altceva.

Faptul că în Finlanda există două limbi oficiale și acolo sunt respectate popoarele care locuiesc în țară. Și ei au Găgăuzia și Transnistria, locuite de vorbitori de limbă rusă, care și-au exprimat voința de mult, la începutul anilor 1990” a spus Kalașnikov.

Oficialul rus a subliniat, de asemena, poziția Federației Ruse față de aderarea Republicii Moldova la NATO. Acesta a spus că acest lucru este imposibil deoarece reprezintă ”un pericol pentru securitatea Rusiei”.

„Un lucru este să faci o declarație și alta este, atunci când o țară intră în alianța militară. De obicei, reacționăm la acțiunile care sunt întreprinse. Moldova ne-a supărat în ultima perioadă cu o serie de decizii. Dar Ministerul rus de Externe știe să răspundă la declarațiile președintelui Republicii, Maia Sandu”, a mai adăugat Leonid Kalașnikov.

Mai citește și: Inflația bate record după record. Românii se confruntă cu cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani

Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova/ sursa foto: digi24.ro
Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova/ sursa foto: digi24.ro

Republica Moldova va avea aceeași soartă ca Ucraina

Andriy Klimov, senator rus, a amenințat și el Republica dar și președintele acesteia, după ce Maia Sandu a dat căteva declarații cu privire la aderarea la alianță. Printr-un comentariu pe Telegram, Klimov întreba dacă Președinta Republicii Moldova este pregătită să treacă prin ceea ce trece Zelenskiy în momentul actual, „politica suicidară” cum a denumit-o acesta. În acel comentariu, senatorul a datde înțeles că războiul împotriva Ucrainei se pregătea din anul 2014, an în care țara afectată de război a aderat la alianța nord-atlantică.

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a tras un semnal de alarmă la sfârșitul anului 2022, spunând că este foarte posibil ca Putin să atace Moldova în anul 2023. Scopul ar fi crearea unui coridor spre Transnistria. Tot acest scenariu depinde, spune Alexandru Musteață – șeful SIS Chișinău, depind de evoluția războiului.

Te-ar mai putea interesa și: Sute de mașini la sute de lei. ANAF scoate la licitație autoturismele confiscate. Fiat Hybrid la doar 1000 de lei

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult