Știri externe

Rusia contraatacă: Kremlinul va interzice companiilor să vândă petrol cu mai puțin de 60 de dolari barilul, ca răspuns la embargoul UE

06 Dec, 16:36 • Gabriela Andreescu
Rusia intenţionează să introducă, înainte de finele anului, un mecanism prin care va interzice companiilor ruseşti să vândă petrol sub plafonul de 60 de dolari barilul, impus pentru petrolul rusesc de G7 şi Australia, precum şi de Uniunea Europeană, a anunţat, marţi, vicepremierul Alexander Novak
Rusia contraatacă: Kremlinul va interzice companiilor să vândă petrol cu mai puțin de 60 de dolari barilul, ca răspuns la embargoul UE

Cele 27 de state membre ale UE au definitivat un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol. La aflarea acestei vești, Kremlinul a pregătit mișcarea sa și a anunțat, prin vocea vicepremierului, că va interzice companiilor rusești să vândă petrol sub plafonul impus de UE.

Rusia contraatacă decizia UE

Vicepremierul a explicat faptul că Rusia va menţine producţia de petrol în decembrie la nivelul din noiembrie, în pofida plafonului şi embargoului comunitar asupra petrolului rusesc livrat pe mare, care au intrat în vigoare luni, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Întrebat de jurnaliști în legătură cu certitudinea intrtoducerii unui astfel de mecanism, vicepremierul Rusiei a răspuns: „Da, este sigur că se va face. În prezent, discutăm, ajustăm decizia, abordăm subiectul cu companiile”, a adăugat Novak.

Citește și: Vești extraordinare pentru șoferi! Prețul carburanților a scăzut masiv! Posibilul motiv: plafonarea petrolului rusesc

Rusia a anunțat că va interzice companiilor rusești să vândă petrol sub plafonul impus de UE
Rusia a anunțat că va interzice companiilor rusești să vândă petrol sub plafonul impus de UE

Novak a semnalat că producţia de petrol a Rusiei a crescut cu 2,2% în perioada ianuarie-noiembrie 2022, la 488 milioane tone. Totuşi, el a admis că Rusia ar putea reduce producţia de petrol în viitor, dar a menţionat că nu crede că va fi o scădere importantă.

„Nu cred că vor fi volume mari. Însă nu excludem asta, deşi facem tot posibilul pentru ca situaţia să fie stabilă şi vânzările de petrol să se menţină la nivelul din 2022. Petrolul din Rusia are cerere pe pieţele mondiale, petrolul îşi va găsi cumpărători. Rusia este cel mai mare furnizor mondial de petrol pentru pieţele energetice mondiale. Petrolul rusesc a avut mereu cerere şi va avea. Da, lanţurile şi mecanismele logistice se schimbă acum. Însă nu vedem nicio tragedie în asta”, a mai spus oficialul rus.

Novak a preconizat că introducerea unui preţ maxim pentru petrolul rusesc va conduce doar la o diminuare a investiţiilor în industrie la nivel mondial şi asta, la rândul său, va provoca o penurie de resurse energetice în viitor şi o creştere a preţurilor.

La rândul său, viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a subliniat că interesele Rusiei în comerţul cu resurse energetice vor fi asigurate, deoarece petrolul rusesc îşi va găsi cumpărători, scrie TASS.

„Nu am niciun dubiu că produsele noastre îşi vor găsi cumpărători. După cum am înţeles, departamentele noastre şi structurile relevante s-au pregătit pentru plafonare într-o serie de sectoare şi aspecte. Vom vedea cum reacţionează piaţa în viitor, dar interesele noastre în acest sector vor fi protejate într-o formă sau alta”, a dat asigurări Riabkov.

Totodată, acesta a opinat că, prin introducerea plafonului de preţ pentru petrolul rusesc, SUA şi Uniunea Europeană „îşi taie craca pe care stau”.

„În final, persoanele obsedate de idei antiruse îşi vor da seama că planurile lor nu vor avea rezultate, pentru că ceea ce vor obţine va fi volatilitate, instabilitate, fluctuaţii de preţ, imprevizibilitate”, a punctat Riabkov, citat de EFE.

Citește și: Ungaria a blocat ajutorul UE pentru Ucraina în valoare de 18 miliarde de euro. În schimbul votului, Orban cere deblocarea fondurilor europene pentru țara sa

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult