- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești extraordinare pentru șoferi! Prețul carburanților a scăzut masiv! Posibilul motiv: plafonarea petrolului rusesc

06 Dec, 14:19 • Gabriela Andreescu
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut marți, 6 decembrie, prețurile la pompă cu 15 bani pe litru, atât la benzină cât și la motorină. Acestă nouă ieftinire vine ca o veste îmbucurătoare pentru șoferi, în condițiile în care compania a operat o reducere de preț tot de 15 bani pe litru miercurea trecută, pe 30 noiembrie
Vești extraordinare pentru șoferi! Prețul carburanților a scăzut masiv! Posibilul motiv: plafonarea petrolului rusesc

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată în acest an, afișa pe 29 noiembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț la carburanți cu mult mai ieftin decât ieri. Benzina standard a fost afișată la prețul de 7,11 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,28 lei/litrul, informează economica.net.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,61 lei pe litru la benzină și 7,78 lei pe litru la motorină.

Noile prețuri la carburanți afișate de benzinăriile Petrom sunt cu mult mai ieftine decât acum o lună

Așadar, comparativ cu prețurile de ieri, Petrom a ieftinit benzina și motorina cu 15 bani pe litru, în condițiile în care a operat o reducere de preț tot de 15 bani pe litru miercurea trecută, pe 30 noiembrie. Aceste modificări de o asemenea amplitudine ale prețului nu erau uzuale pentru compania petrolieră, care în general modifica prețurile cu patru-opt bani pe litru. După ieftinirea de săptămâna trecută prețul motorinei scăzuse sub pragul de opt lei pe litru, iar iată că și benzina se apropie de pragul de 6,5 lei pe litru, mai scrie sursa citată.

Citește și: Ministrul Turismului, despre prețurile actuale: ”Îmi este greu să cred că un român plăteşte 7.000 de lei pentru o singură persoană şi merge de zece ani în acel loc şi nu are condiţii”

Noile prețuri la carburanți afișate de benzinăriile Petrom sunt cu mult mai ieftine decât acum o lună
Noile prețuri la carburanți afișate de benzinăriile Petrom sunt cu mult mai ieftine decât acum o lună

În condițiile în care ieri a intrat în vigoare embargoul impus de Comisia Europeană asupra importurilor de petrol ruesc pe cale maritimă dar și plafonarea de preț de 60 de dolari pe baril  ieftinirea masivă de azi vine ca o adevărată surpriză.

La momentul redactării acestei știri, cotația pentru Brent era de 83 de dolari barilul iar cea pentru sortimentul WTI de 78 de dolari barilul, prețuri foarte puțin schimbate de cele dinaintea impunerii embargoului.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat recent că cele trei rafinării românești nu mai importă deloc țiței din Rusia.

“Am avut “n” discuții cu toate companiile, cu toate rafinăriile, și, de azi, toți, și rafinăria Petrom, și rafinăria Petromidia, și rafinăria Petrotel, nu vor mai procesa țiței rusesc, s-au stabilit surse alternative și rute alternative.

Toate rafinăriile din România încă de săptămâna trecută procesează doar ţiţei non-rusesc, deci România este independentă de ţiţeiul rusesc. Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu petrol şi cu produse petroliere, odată cu intrarea în vigoare a embargoului. România a devenit independentă de petrolul rusesc”, a spus Popescu.

Citește și: Marcel Ciolacu, optimist înainte de consiliul JAI: „Îmi menţin părerea că vom intra în Schengen pe 8 decembrie”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult